Sisällön alkuun
Menu

Kjell Eriksson

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Syyskuussa 2011 ilmestyi Kjell Erikssonilta viides suomennettu dekkari Julmien tähtien alla.
Kjell Eriksson on loistavan omaääninen ruotsalaisdekkaristi.
Voin suositella lämpimästi niille, jotka eivät vielä ole
löytäneet Erikssonia.

Lokakuussa 2009 Kjell Erikssonilta ilmestyi neljäs suomennettu dekkari Yökehrääjä.
Kaikki Erikssonin suomennokset ovat loistavia dekkareita.

Kjell Erikssonin uusin suomennettu
Ann Lindell -dekkari Burundin prinsessa ilmestyi
syksyllä 2007.

Kjell Erikssonin kirjojen suomalainen kustantaja on
Blue Moon.

Hieno artikkeli:
Jokela, Kerttu: Puutarhuri vaalii myös dekkareita.
Ruumiin kulttuuri 3/2006.

Toivotaan, että saadaan lisää suomennoksia.
Erinomaisia ruotsalaisdekkareita jälleen...Ordfront Förlag - Kjell Eriksson.


Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Upsalan lähellä asuva Kjell Eriksson (s. 1953) on toiselta ammatiltaan puutarhuri. Hän on syksyyn 2007 mennessä julkaissut kahdeksan rikosromaania komisario Ann Lindellin ja Upsalan rikospoliisin työyhteisön tutkimuksista. Niistä ensimmäinen sai Ruotsin dekkariakatemian esikoisdekkaripalkinnon, kaikki seuraavat ovat olleet viiden listalla akatemian palkitessa vuoden parasta kotimaista rikosromaania, ja Burundin prinsessa valittiin vuoden parhaaksi 2002 parhaaksi. Auetkoon maa on Kjell Erikssonin ensimmäinen suomeksi ilmestyvä teos.

Teokset

Rikosromaanit

Den upplysta stigen, 1999.
Jorden må rämna, 2000. (suom. Auetkoon maa, 2005).
Stenkistan, 2001. (suom. Kiviarkku, 2006).
Prinsessan av Burundi, 2002. (suom. Burundin prinsessa, 2007).
Nattskärran, 2003. (suom. Yökehrääjä, 2009).
Nattens grymma stjärnor, 2004.  (suom. Julmien tähtien alla, 2011).
Mannen från bergen, 2005
Den hand som skälver, 2007


Muut romaanit

Knäppgöken, roman 1993
Frihetsgrisen, roman 1995
Efter statarna - en ny tid, reportagebok 1995


Suomennokset


Auetkoon maa.
Alkuteos: Jorden må rämna, 2000. Suom. Kimmo Lilja.
Blue Moon 2005.
ISBN 952-5410-24-2. (sid.) 27 €. Ilm. 3/2005.

Mies astuu junasta Upsalan seudulla mennäkseen viettämään juhannusaattoa sisarensa kanssa. Hänellä on laukussaan 329 000 kruunua, sillä hän on juuri ryöstänyt postin rahoittaakseen haaveensa saada pieni poikansa huollettavakseen. Mies asettuu asumaan syrjäiseen mökkiin kotiseudulleen. Joulun alla Upsalassa ammutaan kotiinsa keski-ikäinen pariskunta. Pian sama tekijä ampuu nuoren sairaanhoitajan.
Kjell Erikssonin teosten päähenkilö, komisario Ann Lindell työtovereineen saa tutkiakseen hankalan jutun. Joku kostaa jotakin, mutta mitä? Mikä yhdistää noita kolmea, tai kahta heistä? Lukija tietää enemmän kuin Ann Lindell ja kumppanit, sillä näkökulma vaihtelee tappajan ja poliisin välillä.
Rikostutkintaan lomittuu Ann Lindellin yksityiselämä, hänen suhteensa entiseen maatyöläiseen Edvard Risbergiin, joka on jättänyt perheensä, muuttanut rannikon saarelle, etsii itseään ja suree elämänpiirinsä ja koko yhteiskunnan muutosta.

Loistavaa, että saadaan taas uusi ruotsalainen dekkaristi suomeksi.Kiviarkku.
Alkuteos: Stenkistan, 2001. Suom. Kimmo Lilja.
Blue Moon 2006.
ISBN 952-5410-37-4 (sid.) 27 e. Ilm. 8/2006.

Nuori nainen ja hänen tyttärensä jäävät kesäiltapäivänä auton alle ja saavat surmansa. Yliajaja pakenee, ja alkaa näyttää että teko oli tahallinen. Samana aamuna perheen isä katoaa. Hän on lääketehtaan tutkimusjohtaja, ja yritys on lähellä läpimurtoa uuden lääkkeen kehittelyssä. Uppsalan rikospoliisin komisario Ann Lindell työyhteisöineen saa selville, että mies on hiljattain ostanut maata Dominikaanisesta tasavallasta - mutta miksi? Pian löytö metsätiellä vihjaa, että kaikki ei ehkä olekaan miltä näyttää. Uppsalan seudulla, Espanjassa ja Karibialla liikkuvan rikostutkinnan rinnalla kulkee Ann Lindellin yksityiselämä, joka saa odottamattoman käänteen.
Kiviarkku on Erikssonin toinen suomennos. Ensimmäinen suomennos Auetkoon maa (Jorden må rämna, 2000) ilmestyi keväällä 2005. Kirja oli loistava.


Burundin prinsessa.
Alkuteos: Prinsessan av Burundi, 2002. Suom. Kimmo Lilja.
Blue Moon 2007.
ISBN 978-952-5410-40-2 (sid.) 28 e. Ilm. 8/2007.

Hölkkääjä löytää aamulenkillään joulukuisen Uppsalan lumikinoksesta kuolleen miehen. Poliisi tunnistaa vainajan entiseksi ongelmalapseksi ja pikkurikolliseksi, josta oli sittemmin kehittynyt yksi kaupungin johtavista akvaariokalojen tuntijoista. Yksi hänen kalalajeistaan on Burundin prinsessa. Miestä oli kidutettu ennen tappamista - ja sitten hänet oli julmasti teloitettu. Murhatun veli haluaa kostaa pikkuveljen kuoleman, eikä hän kaihda keinoja. Veli ja poliisit jäljittävät murhaajaa kilpaa, ja komisario Ann Lindell joutuu mukaan tutkimuksiin, vaikka onkin äitiyslomalla.
Uppsalassa asuvan puutarhuri-kirjailijan kolmas suomennos, Burundin prinsessa, sai Ruotsin dekkariakatemian vuoden parhaan rikosromaanin palkinnon.

Yökehrääjä.
Alkuteos: Nattskärran, 2004.   Suom. Kimmo Lilja.
Blue Moon 2009.
ISBN 978-952-541052-5 (sid.)   29 e.   Ilm. 8/2009. 

Varhainen toukokuun aamu Uppsalassa.  Taksikuski on lopettelemassa yövuoroaan ja havaitse, että kaupungin keskustan erään kadun kaikki näyteikkunat on  rikottu ja katu on  täynnä lasinsirpaleita.  Media on oitis paikalla, ja kesken paikallisradion suoran lähetyksen kuuluu kirjakaupasta krikaisu.  kaupasta on löydetty nuori mies murhattuna.  Komisario Ann Lindell on palannut äitiyslomalta ja saa heti eteensä uransa vaikeimman jutun.  Kirja on myös kertomus viisitoistavuotiaasta Alista, pojasta joka on epäsovussa itsensä kanssa - ja jota murhaaja etsii, sillä hän tietää liikaa.
Yökehrääjä on  neljäs suomennos Ann Lindellin tutkimuksista.  Hienoja kirjoja kaikki suomennokset.

Julmien tähtien alla.
Alkuteos: Nattens grymma stjärnor, 2004.  Suom. Kimmo Lilja.
Blue Moon 2011.
ISBN 978-952-5410-66-2 (sid.)   30 e.   Ilm. 9/2011. 

Laura Hindersten tulee poliisilaitokselle ja ilmoittaa isänsä kadonneen.  Isä on pyrkimyksissän pettynyt 70-vuotias kirjallisuuden dosentti, Petrarca-tutkija ja Italian ystävä.  Pian tapetaan kaksi saman ikäistä  entistä maanviljelijää läheisellä maaseudulla.  Ann Lindell ja muut Uppsalan rikospoliisit ovat ymmällään, sillä jokin yhdistävä tekijä uhrien iän lisäksi tapauksilla on.  Mutta mikä?  Laura käyttäytyy yhä oudommin.  Työtoveri Stig Franklin yrittää auttaa ja kietoutuu Lauran verkkoon avioliittonsa vaarantaen.  Tapahtuu kolmas yhtä arvoituksellinen murha, ja vanhan kollegan oivallus avaa uuden tutkintalinjan.  Ann Lindell seuraa omia aavistuksiaan, ja kun vyyhti alkaa purkautua, hänen henkensä on vaarassa.
Viides dekkari Kjell Erikssonilta.  Ruotsalaista dekkaria parhaasta päästä.

Artikkeleita ja kirjallisuutta

Jokela, Kerttu: Puutarhuri vaalii myös dekkareita.
Ruumiin kulttuuri 3/2006.

Arvosteluja

Auetkoon maa. 2005.

Helsingin Sanomat 11.5.2005 Keijo Kettunen.
Ruumiin kulttuuri 2/2005. Pertti Vuorinen.

Internet


Wikipedia - Kjell Eriksson.

Ordfront Förlag - Kjell Eriksson.
Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa