Sisällön alkuun
Menu

 Marianne Cedervall

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Helmikuussa 2013 ilmestyi suomeksi Marianne
Cedervallin toinen Mirjam ja Heivor -dekkari
Tästä talvesta tulee musta.
Jälleen upea kirja.
Sarjassa on ilmestynyt jo kolmas kirja Spinnsidan (2011) ja neljäs Stormsvala (2013).  Toivottavasti nämäkin suomennetaan lähiaikoina.


Ruotsalaisen Marianne Cedervallin esikoisdekkari Ajattelen sinua kuolemaasi saakka ilmestyi suomeksi kesäkuussa 2011.
Erinomainen kirja ja erilainen ruotsalaisdekkari esittelee mainiot päähenkilöt Mirjamin ja Heivorin.


Marianne Cedervallin kirjojen suomalainen
kustantaja on Atena.


mariannecedervall.se
Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä


Gotlantilaissyntyinen Marianne Cedervall (s. 1949) asuu Vesteråsissa.  Vapaa-ajallaan
hän kunnostaa vanhaa kappelia Gotlannissa ja matkustelee mielellään ystävätären kanssa. Cedervallin esikoisdekkari Ajattelen sinua kuolemaasi (suom. 2011) saakka on lämmin  ja hauska kertomus kahden erilaisen naisen ystävyydestä ja sen mahdollistamasta kostosta. Teos on valloittanut lukijansa Ruotsissa ja Saksassa:
Mirjamin ja Hervorin tarina jatkuu kahdessa seuraavassa kirjassa Svartvintern (suom. Tästä talvesta tulee musta, 2013), Spinnsidan (2011) ja tänä vuonna 2013 on ilmestynyt jo neljäs kirja Stormsvala.

Jo ensimmäisen kirjan tapahtumat sijoittuvat osittain Ruotsin puoleiseen Tornionlaaksoon ja toisen suomennetut kirjan, Tästä talvesta tulee musta, tapahtumat kokonaan Ruotsin Tornionlaaksoon Vittangiin.  Kirjoissa on kuvattu todella hienosti ja uskottavasti  elämää Ruotsin Tornionlaaksossa tänä päivänä. Molemmat kirjat ovat todella riemastuttavia ja hykerryttäviä. Toinen päähenkilöistä eli Hervor on kotoisin Tornionlaaksosta.
Toinen tärkeä miljöö kirjoissa on Gotlanti, joka on Mirjamin kotisaari.
Kolmannessa kirjassa Spinnsidan palataan jälleen Gotlantiin ja neljännessä kirjassa Stormsvalassa Mirjam ja Heivor matkustavat New Yorkiin.
Mirjam ja Heivor ovat todella hauskoja ja kiinnostavia persoonia.

Ruotsin Tornionlaakso, Kiiruna ja Ruotsin pohjoiset osat esiintyvät myös Åsa Larssonin dekkareissa ja Mikael Niemen kirjoissa. Mielenkiintoisia kirjoja kaikki.  Åsa Larssonin kirjoissa tapahtumien keskiössä on Kiiruna.
Tässäpä vähän lisätietoa Ruotsin ja Suomen Tornionlaaksosta:
- tornedal.se - tornionlaakso.com.
- Wikipedia - Tornedalen
- Wikipedia - Tornionlaakso
- Tornionlaakson kirjailijoita - minun aikanaan tekemäni ja ylläpitämäni sivusto,
jota ei ole enää juurikaan päivitetty ajanpuutteen vuokri

Teokset

Rikosromaanit

Svinhugg, 2009. (suom. Ajattelen sinua kuolemaasi saakka, 2011).
Svartvintern, 2010. (suom. Tästä talvesta tulee musta, 2013).
Spinnsidan, 2011.
Stormsvala, 2013.


Suomennokset

Ajattelen sinua kuolemaasi saakka.
Alkuteos: Svinhugg, 2009.  Suom. Ulla Lempinen.
Atena 2011.
ISBN 978-951-796-750-1 (sid.)  32 e.   Ilm. 6/2011. 

Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos.
Pienessä gotlantilaiskylässä on dramaattinen kesä: kolme miestä kuolee muutaman viikon välein. Kuoleman­tapaukset vaikuttavat luonnollisilta, mutta mitä jos ne eivät olekaan?  Vanhassa kappelissa juhlii kaksi naista samppanjaa juoden. Maanläheinen Mirjam on lääkäri ja palannut hiljattain kotisaarelleen vuosien jälkeen. Hänen ystävättärensä Hervor on Mirjamin täydellinen vastakohta. Elämä ei ole kohdellut Mirjamia silkkihansikkain, ja nyt hän on todellakin päättänyt antaa takaisin samalla mitalla. Aseinaan Hervorin salaiset kasviuutteet ja ripaus naisellista juonikkuutta Mirjam toteuttaa kostosuunnitelmansa.
Cedervall kertoo kirjan pohjautuvan naisten lukuisiin keskusteluihin miehistä – aina puheet eivät ole kovin mairittelevia. Kirjan pohjana on myös kiinnostus ajatusten voimaan. Mitä tapahtuu, kun ajatukset halua­vatkin jollekulle pahaa?
Ajattelen sinua kuolemaasi saakka on lämmin ja hauska kertomus kahden erilaisen naisen ystävyydestä ja sen mahdollistamasta kostosta. Teos on valloittanut lukijansa Ruotsissa ja Saksassa: Mirjamin ja Hervorin tarina jatkuu kahdessa seuraavassa kirjassa

Tästä talvesta tulee musta.
Alkuteos: Svartvintern, 2010.   Suom. Ulla Lempinen.
Atena 2013.
ISBN 978-952-796-881-2 (sid.)   32 e.   Ilm. 2/2013.  

Mirjam on paennut Lappiin sekaannuttuaan Gotlannissa ikävään onnettomuuteen. Kun pohjoisen illat alkavat hämärtyä ja Mirjam kärvistelee syyllisyydentunteissa, hänen paras ystävänsä - ja täysi vastakohtansa - Hervor saapuu avuksi. Naiset alkavat odottaa leppoisaa talvea Kuivalihavaarassa, mutta siitä taitaa tulla kaikkea muuta kuin rauhallinen.
Kun kuuluisa oopperalaulaja Ralph Sörarve muuttaa vanhaan hotelliin, kyläläisillä riittää juoruiltavaa. Ralph saa tuntea nahoissaan, miten vastentahtoisesti pieni yhteisö hyväksyy uudet tulokkaat, ja hänen miesystävänsä saapuessa kylään tilanne käy entistä tukalammaksi. Joku haluaa heille pahaa, ja itse hotellikin kätkee sisäänsä salaisuuden. Onneksi Ralph saa luotettavat liittolaiset Mirjamista ja Hervorista, jotka auttavat miehiä omilla, erikoisilla konsteillaan.
Tästä talvesta tulee musta on itsenäinen jatko-osa Marianne Cedervallin riemastuttavalle esikoisromaanille Ajattelen sinua kuolemaasi saakka, joka ilmestyi suomeksi kesällä 2011.  Ensimmäinen suomennos oli todella uskomattoman mukava dekkari. 
Oman mielenkiintonsa kirjaan tuo tornionlaaksolainen tuulahdus. Kirjan tapahtuman sijoittuvat Ruotsin puoliseen Tornionlaaksoon jonnekin  Pajalan tienoille Kuivalihavaaran kylään. 

Artikkeleita ja kirjallisuuttaArvosteluja


Ajattelen sinua kuolemaasi saakka. Atena 2011.
- K-blogi 23.6.2011.
- Lumiomena -blogi 16.6.2011.
- Järjellä ja tunteella -blogi 22.6.2011.
- Amman lukuhetki -blogi 21.6.2011.
- Vielä yksi rivi -blogi 24.7.2011.
- Kirsin kirjanurkka -blogi 8.6.201.
- Luettua -blogi 10.7.2011.
- Savon sanomat 7.7.2011 Hannu Waarala.


Internet


- mariannecedervall.se.
- Atena - Marianne Cedervall.
- Wikipedia - Marianne Cedervall.
- Narur och kultur - Marianne Cedervall.
Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2013 Terttu Uusimaa