Sisällön alkuun
Menu

Gianrico Carofiglio

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Elokuussa 2012 ilmestyi Gianrico Carofigliolta kolmas suomennettu dekkari Perusteltuja epäilyksiä.
Kirja on kolmas Guido Guerrieri -sarja suomennos.
Upeita kirjoja.
Moreenille suuri kiitos näistä käännöksistä.
Jäädään odottamaan sarjan neljättä kirjaa
Le Perfezioni Provvisorie vuodelta 2010.

Helmikuussa 2012 ilmestyi jo toinen suomennos
Silmät ummessa Carofiglion Guido Guerrieri -sarjasta.

Hienoa, sillä kirja oli yhtä hyvä kuin ensimmäinenkin.
Ja mikä parasta ilmeisesti saadaan tämän vuoden aikana vielä kolmas sarjan kirja, eli v. 2006 ilmestynyt Ragionevoli Dubbi.
Upeat, että saadaan uusia italialaisia dekkareita ja Carofiglio on maineensa arvoinen.

Syksyllä 2011 ilmestyi Gianrico Carofigliolta ensimmäinen suomennettu dekkari Todennäköinen syyllinen.
Kirja on esimmäinen puolustusasianajaja Guido Guerrieristä kertovan sarjassa. 
Kirja on kerrassaan loistava. Yksi syksyn 2011 kiinnostavimmista käännöstulokkaista.

Carofiglion kirjojen suomalainen kustantaja on
Moreeni.Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Palkittu kirjailija Gianrico Carofiglio (s. 1961 Barissa) on koulutukseltaan juristi. Eteläitalialaiseen Barin kaupunkiin sijoittuvat, puolustusasianajaja Guido Guerrieristä kertovat oikeustrillerit ovat olleet myyntimenestyksiä, ja niitä on käännetty monille kielille. Sarjassa on ilmestynyt neljä osaa, joista suomeksi on tähän mennessä julkaistu kaksi osaa: Todennäköinen syylllinen (2011) ja Silmät ummessa (2012).
Kahdesta ensimmäisestä myös suomennetusta Guido Guerrieri -dekkarista Testimone inconsapevole (2007) ja Ad occhi chiusi (2008) on tehty Italiassa tv-elokuva. Myös Carofiglion v. 2004 ilmestyneestä kirjasta Il passato è una terra straniera on tehty elokuva, jonka on ohjannut Daniele Vicari.
Olispa hienoa jos tällaiset saataisiin Suomeen esitettäväksi. 

Teokset

Rikosromaanit

Guido Guerrieri -sarja

Testimone inconsapevole, 2002.  (suom. Todennäköinen syyllinen, 2011).
Ad occhi chiusi, 2003.  (suom. Silmät ummessa, 2012).
Ragionevoli Dubbi, 2006.  (suom. Perusteltuja epäilyksiä, 2012).
Le Perfezioni Provvisorie, 2010 .

Muut rikosromaanit

Il passato è una terra straniera, 2004.
Non esiste saggezz, 2010.

Suomennokset

Todennäköinen syyllinen.
Alkuteos: Testimone inconsapevole, 2002.  Suom. Lena Talvio.
Moreeni 2011.
ISBN 978-952-254-083-6 (sid.)  25 e.   Ilm. 9/2011.  
(Guido Guerrieri 1.)

Ensimmäinen suomennos!
Senegalilaista kulkukauppiasta Abdou Thiamia epäillään 9-vuotiaan pojan raa’asta surmasta. Hänen asunnostaan löydetään pojan valokuva, ja lisäksi eräs baarinpitäjä todistaa häntä vastaan. Guido Guerrieri tulee ryhtyneeksi Thiamin puolustusasianajajaksi, vaikka mahdollisuudet miehen vapauttamiseksi raskaasta syytöksestä vaikuttavat hyvin vähäisiltä.
Yksityiselämässään kriisiin joutunut Guerrieri saa muuta ajateltavaa selvitellessään todisteiden pitävyyttä. Onnistuuko hän estämään Abdou Thiamia uhkaavan elinkautistuomion? Avioliiton kariuduttua Guerrierista on tullut kirjojensa ja levyjensä parissa viihtyvä yksinäinen mies. Mutta sitten samaan taloon muuttaa viehättävä Margherita…
Tämän mukaansatempaavan oikeustrillerin tapahtumapaikkana on kesäisen kuuma Barin kaupunki Etelä-Italiassa. Todennäköinen syyllinen on puolustusasianajaja Guido Guerrierista kertovan sarjan ensimmäinen osa.
Huom!  Kirja oli kerrassaan loistava, melkein täydellinen kaikin tavoin...Jos pisteitä antaisin, niin tämä sais 10+.
Ja mikä parasta seuraava Guido Guerrieri -dekkari ilmestyy jo ensi keväänä, kerrottiin Moreenista.  Kirja on ilmestynyt jo 2002 ja nyt vasta saadaan sarjaa suomeksi. Suuri kiitos Moreenille.

Silmät ummessa.
Alkuteos: Ad occhi chiusi, 2003.  Suom. Lena Talvio.
Moreeni 2012.
ISBN 978-952-254-100-0 (sid.)   25 e.  Ilm. 2/2012. 
(Guido Guerrieri 1.)

Guido Guerrierin toimistoon ilmestyy salaperäinen sisar Claudia, naisten turvakodin johtaja. Claudia tarvitsee asianajajaa yhdelle suojateistaan, Martinalle, jota entinen miesystävä on toistuvasti pahoinpidellyt ja edelleen ahdistelee. Vaikka miehellä on vaikutusvaltaisia suojelijoita, joita vastaan nouseminen tuntuu olevan sulaa hulluutta, Guerrieri ottaa tehtävän vastaan. Kun alkaa näyttää siltä, ettei oikeudenkäynnin lopputulos sittenkään ole ennalta määrätty, tapahtumat saavat dramaattisen käänteen.
Tarinan keskiössä on Claudia, outoudessaan kiehtova nainen, joka vähitellen avaa karua kohtaloaan Guerrierille. Päällisin puolin heillä ei ole mitään yhteistä. Yhteys löytyykin syvemmältä tasolta, valinnoista, joita kumpikin on tehnyt oman itsensä ja syyttömien puolustamiseksi – tarvittaessa vaikka nyrkein.
Silmät ummessa on toinen suomennettu teos asianajaja Guido Guerrierista kertovassa sarjassa. Todennäköinen syyllinen ilmestyi syksyllä 2011.  Kirja on kerrassaan loistava.  Yksi syksyn 2011 parhaista tulokkaista. 

Perusteltuja epäilyksiä.
Alkuteos: Ragionevoli dubbi, 2006.  Suom. Lena Talvio.
Moreeni 2012.
ISBN 978-952-254-121-5 (sid.)  25 e. Ilm.  8/2012.

Fabio Paolicelli jää tullissa kiinni palatessaan lomalta Montenegrosta vaimonsa ja pikku tyttärensä kanssa, koska perheen autosta löytyy suuri määrä kokaiinia. Oudosti käyttäytyvä lakimies ottaa jutun hoitaakseen. Saatuaan kuudentoista vuoden vankeustuomion syyttömyyttään vakuuttava Paolicelli vaihtaa asianajajaa. Pitkään epäröityään asianajaja Guido Guerrieri lupautuu - jälleen kerran - puolustamaan oikeudessa henkilöä, jonka tilanne vaikuttaa jokseenkin toivottomalta. Lisäongelmia aiheuttaa Paolicellin äärioikeistolainen menneisyys, varsinkin kun Guerrieri on joutunut nuorena poikana fasistien hakkaamaksi. Lisäksi hän epäilee Paolicellin syyllistyneen erään vasemmistoaktivistin murhaan. Ei ole yksinkertaista eikä kenties oikeinkaan ryhtyä entisen vihamiehensä puolustusasianajajaksi. Samoihin aikoihin Margherita lähtee ulkomaille työnsä vuoksi, ja Guerrieri tuntee olonsa hyvin yksinäiseksi. Paolicellilla sen sijaan on mitä viehättävin vaimo... Perusteltuja epäilyksiä on kolmas teos asianajaja Guido Guerrierista kertovassa sarjassa.
Sarjan ensimmäinen kirja Todennäköinen syyllinen ilmestyi syksyllä 2011 ja toinen kirja Silmät ummessa keväällä 2012. Molemmat kirjat olivat loistavia.Artikkeleita ja kirjallisuutta


ArvostelujaInternet

- Wikipedia - Gianrico Carofiglio.
- gianricocarofiglio.com.
- The Edinburgh Gadda Prize.
- Krimi-Coach.de - Gianrico Carofihlio .


Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2012 Terttu Uusimaa