Sisällön alkuun
Menu

 

Christoffer Carlsson

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Toukokuussa 2019 ilmestyi Christoffer Carlssonin
Leo Junker -sarjan neljäs dekkari Voimat.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
bbbb

Toukokuussa ilmestyi suomeksi Christoffer Carlssonin
kolmas Leo Junker -dekkari Salaisuudet. Hieno sarja...
bbbb
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Christoffer Karlssonin Ääret ilmestyi uutena Bon pokkaripainoksena huhtikuussa 2016.
 
Huhtikuussa 2015 ilmestyi Christoffer Carlssonin
Leo Junker -sarjan toinen dekkari Ääret.


Huhtikuussa 2015 ilmestyi uutena pokkaripainoksena Carlssonin toinen dekkari Varjot.

Christoffer Carlssonin toinen dekkarisuomennos Varjot (Den osynlige mannen från Salem, 2013) ilmestyi suomeksi syyskuussa 2014.
Kirja aloittaa erittäin kiinnostavan Leo Junker -sarjan.
Loistava sarjan avaus. Christoffer Carlssonin esikoisdekkari
Tapaus Vincent Franke ilmestyi suomeksi kesällä 2011.
Erinomainen debyytti ruotsalaisdekkaristilta.


Christoffer Carlssonin suomalainen kustantaja on
Johnny Kniga.

  
DekkariNetti (tuusimaa) Twitterissä
Tornion kaupunginkirjasto

 


 

Elämä

Christoffer Carlsson (s. 1986) on ruotsalainen kriminologi ja sensaatioksi noussut rikoskirjailija. Ruotsin dekkariakatemia palkitsi Carlssonin Varjot vuoden parhaaksi ruotsalaiseksi rikosromaaniksi 2013. Carlsson on palkinnon monikymmenvuotisen historian nuorin palkittu. Vuotta aiemmin hänet valittiin Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi kriminologiksi. Carlsson yhdistääkin harvinaisella tavalla kriminologin tietonsa ja kirjailijan taitonsa nautittaviksi lukuelämyksiksi. Tästä alkaa rikosromaanin tulevaisuus.

Leo Junker -sarjan avaava suomeksi 2014 ilmestynyt Varjot (Den osynlige mannen från Salem, 2013) sai Ruotsin Dekkariakatemian suuren palkinnon vuoden 2013 parhaana ruotsalaisena rikoskirjana. Carlsson on palkinnon kaikkien aikojen nuorin voittaja.
Carlsson paitsi nuori kirjailija,myös kansainvälistä huomiota herättänyt kriminologi.  The European Society of Criminology palkitsi Carlssonin vuoden nuorena eurooppalaisena kriminologina 2012. Hän väitteli Tukholman yliopistossa tohtoriksi huhtikuussa 2014.
Varjojen käännösoikeudet on myyty v. 2014 mennessä 16:een maahab. Myös elokuvaoikeudet ja tv-sarjan oikeudet on varattu.  Varjot (Den osynlige mannen från Salem) tavoitteli myös Ruotsin ehdokkaana Pohjoismaista  Lasiavain-rikoskirjallisuuspalkintoa.
Toinen Leo Junker -sarjan romaani Ääret (Den fallande detektiven) ilmestyi Ruotsissa elokuussa 2014 ja kirja ilmestyy suomeksi keväällä 2015.
Christoffer Carlsson kävi Helsingissä 15.–16.6.2011 kertomassa suomeksi ilmestyneestä kirjastaan Tapaus Vincent Franke. Kirja oli erittäin hieno esikoinen.
Leo Junker -sarjan avaus Varjo on erinomainen ja odotankin suurella mielenkiinnolla seuraavaa Ääret -dekkaria.
Leif G.W. Persson  "[Varjot] sisältää ripauksen Stieg Larssonia, Jens Lapidusta ja Jo Nesbotä,mutta eniten kuitenkin Carlssonia itseään ja seuraavan kirjan varalle hän onkin jo varmistanut itselleen jo ainakin yhden lukijat".

Teokset

Rikosromaanit

Fallet Vincent Franke, 2010. (suom. Tapaus Vincent Franke, 2011).
Den enögda kaninen, 2011.

Leo Junker -sarja

Den osynlige mannen från Salem, 2013. (suom. Varjot, 2014).
Den fallande detektiven, 2014.  (suom. 2015)
Mästare, väktare, lägnare, vän, 2015. (suom. Salaisuudet, 2016).
Den tunna blå linjen, 2017. (suom. Voimat, 2019).


Suomennokset


Tapaus Vincent Franke.
Alkuteos: Fallet Vincent Franke, 2010. Suom. Outi Menna.
Johnny Kniga 2011.
ISBN 978-951-0-37449-8 (sid.)  Ilm. 6/2011.  

Huom!  Esikoisdekkari ja ensimmäinen suomennos.
Vincent Franke myy elannokseen lähinnä heroiinia. Hän on pikkudiileri, joka itse tarvitsee morfiinia säännöllisesti. Ja hän on vaikeuksissa. Vincentin vaikeudet pahenevat, kun hän saa säilytettäväkseen nuoren naisen, josta hän ei tiedä mitään. Selvää on vain, että Vincent vastaa naisesta hengellään. Vincentistä tulee Tukholman alamaailmassa isoja bisneksiä pyörittävän Pastorin eräänlainen panttivanki. Kun nainen katoaa, alkaa kujanjuoksu. Lopulta Vincent on Ruotsin etsityin mies, tapaus Vincent Franke.
Piratförlagetin kirjoituskilpailun voittanut Tapaus Vincent Franke on Christoffer Carlssonin esikoisromaani. Se yhdistelee sujuvasti film noiria, huumeromaania ja road movieta kokonaisuudeksi, joka jättää lukijalle pohdittavaa.
Syrjäytyneiden Jens Lapidukseksi kutsutun Christoffer Carlssonin (s. 1986) esikoisromaani on syväsukellus Tukholman alamaailmaan. Stockholm noirin tulevaisuus. Tämä romaani aloittaa Stockholm noirin 2010-luvun.
24-vuotias Christoffer Carlsson kirjoittaa kriminologian alaan liittyvää väitöskirjaa Tukholman yliopistossa. Hän osallistui 2009 Piratförlaget-kustantamon ja Aftonbladetin järjestämään kirjoituskilpailuun ja ylsi debyyttiromaanillaan Tapaus Vincent Frank finaaliin. Tässä kuussa Ruotsissa ilmestyy Carlssonin toinen romaani Den enögda kaninen. Tulevaisuudessa hän haaveilee voivansa jakaa aikansa rikostutkinnalle ja kirjoittamiselle tasapuolisesti.  Toista romaania odotetaan ilmestyväksi jo keväällä 2011.
Christoffer Carlsson kävi Helsingissä 15.–16.6.2011 kertomassa suomeksi ilmestyneestä kirjastaan..

Varjot.
Alkuteos: Den osynlige mannen från Salem, 2013.  Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2014.
ISBN 978-951-0-40789-9     (sid.)   Ilm. 9/2014.
Uusi pokkaripainos ilm. 4/2015.

Leo Junker -sarja alkaa.

Henkirikos vie Leo Junkerin matkalle hänen nuoruutensa lähiöön, jonka varjot ovat pitkät ja vaaralliset. 33-vuotias Junker on entinen väkivaltaosaston ja nykyinen sisäisen tarkastuksen tutkija. Hänet on pidätetty virantoimituksesta Gotlannissa tapahtuneen katastrofin jälkeen, jossa yksi poliisi sai surmansa. Junkerin elämä muuttuu enemmän kuin hän aavistaakaan, kun hänen kotitalonsa naisille tarkoitetussa yösuojassa tapahtuu murha. Surmansa saanut on kuin kuka tahansa narkkari, mutta naisella on kädessään koru, joka yhdistää hänet Junkeriin.
Alkaa kujanjuoksu, jossa kaikki näyttää linkittyvän Grimiin, Leon nuoruuden parhaaseen ystävään, josta on tullut hänen pahin vihollisensa. Ttraagisten tapahtumien jälkeen, 17 vuotta sitten Salemissa, vähän Tukholmasta lounaaseen. Lähiön varjot ovat sysimustia ja Grim näkymätön. Juuri niin kauan kuin itse haluaa.
Varjot aloittaa Leo Junker -sarjan.
Ruotsin dekkariakatemia palkitsi Christoffer Carlssonin (s. 1986) Varjot (Den osynlige mannen från Salem) vuoden parhaaksi ruotsalaiseksi rikosromaaniksi 2013. Carlsson on palkinnon monikymmenvuotisen historian nuorin palkittu. Vuotta aiemmin hänet valittiin Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi kriminologiksi. Carlsson yhdistääkin harvinaisella tavalla kriminologin tietonsa ja kirjailijan taitonsa nautittaviksi lukuelämyksiksi. Tästä alkaa rikosromaanin tulevaisuus.

Ääret.
Alkuteos: Den fallande detektiven, 2014.  Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2015.
ISBN 978-951-0-41217-6  (sid.)  Ilm. 5/2015.
Uusi Bon pokkarip. ilm. 4/2016

Leo Junker -sarja 2.
Palkitun Varjot-romaanin esittelemä Leo Junker jatkaa poliisissa väkivaltaosastolla myös Varjoista tutun Gabriel Birckin alaisena. Miehet saavat tutkittavakseen tavallisen tuntuisen puukotuksen. Uhri on kuitenkin tutkinut poliittista ääriliikehdintää ja kohta Junker saa huomata, että heidät on sivuutettu tutkimuksista ja lisäksi heitä varjostetaan.Kukaan ei halua puhua poliisille eikä varsinkaan tutkinnasta nyt vastaavalle suojelupoliisille, joten Junkerin ja Birckin irtautuminen tutkinnasta on vaikeaa, ellei suorastaan mahdotonta. Kun vaiteliaat alkavat vaieta lopullisesti, on poliisien tehtävä yhteistyötä ja yritettävä estää pahimman mahdollisen tapahtuminen.
Carlssonin Ääret vie lukijansa ruotsalaisen yhteiskunnan poliittisen pimeyden porteille,
missä väkivalta tuntuu olevan enemmän mahdollisuus kuin uhka.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Salaisuudet.
Alkuteos: Mästare, väktare, lägnare, vän, 2015.  Suom. Tarja Lipponen.
Johhny Kniga 2016.
ISBN 978-951-041657-0 (sid.)   Ilm. 5/2016.
bbbb
Leo Junker -sarja 3.

Salaisuudet on suuren luokan rikosdraama ystävyydestä, rakkaudesta ja petoksesta, tarina jossa True Detective ja Martin Beck kohtaavat. Pienessä Bruketin kylässä löytyy juhannusaattona ruumis. Mies on murhattu päähän ampumalla. Uhri on eläkkeellä oleva poliisi, Leo Junkerin tuttu. Tutkinnasta vastaa 33-vuotias Tove Waltersson, jonka poliisina toiminut veli ammuttiin kuoliaaksi väijytyksessä Visbyssä, Gotlannissa, vain vuotta aiemmin. Leo Junkeria on kehotettu lähtemään pitkälle kesälomalle, sillä joku on juorunnut Leon yhä jatkuvasta lääkkeiden väärinkäytöstä hänen päällikölleen. Kun uutinen murhasta tavoittaa Leon, hän murtuu.Leo ymmärtää kuitenkin kaksi asiaa: rikoksen tutkinta siirtyy hyvin pian keskusrikospoliisille ja hänen itsensä on autettava tutkintaa kaikin mahdollisin keinoin. Kukaan ei tuntenut uhria paremmin kuin hän. Niinpä Leo päättää saman tien lähteä Tukholmasta Bruketiin.
Juhannuspäivän iltana Leo tapaa ensi kerran Tove Walterssonin. Leolla ei ole aavistustakaan asioiden todellisesta tilasta, mutta Tove tietää täsmälleen, että Leo oli poliisi, joka ampui hänen veljensä hengiltä. Palataan vuoteen 1984. Kaksi poliisia näkee elämänsä tilaisuuden koittaneen, mutta samaan aikaan eräs nuori journalisti on päättänyt paljastaa heidän salaisuutensa. Miehet tapaavat marraskuisena yönä eikä paluuta entiseen ole. Nyt murhatulla poliisilla oli salaisuus, 42-vuotias vakavasti mielisairas tytär, joka ei ole puhunut kenellekään vuosiin. Niin luulevat kaikki, paitsi John Grimberg, Grim, jolle tyttö on kertonut salaisuutensa. Grim on Junkerin entinen paras ystävä, josta tuli hänen pahin vihollisensa.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Voimat.
Alkuteos: Den tunna blå linjen, 2017.  Suom. Tarja Lipponen.
Johnny Kniga 2019.
ISBN 978-951-0-43633-2 (sid.) Ilm. 5/2019. 
bbbb
Leo Junker -sarja 4.
Tiivistahtinen rikosromaani rajoista, joita ei saa koskaan ylittää.
Marraskuun 13. päivänä 2015, perjantaina, Pariisissa räjähtää ja samaan aikaan valtavat pakolaisvirrat kulkevat halki Euroopan, kohti pohjoista.
Liikkeellä on huhu, että Ruotsiin on rantautunut terroristeja attentaatti mielessään.
Tarua vai totta - kukaan ei tiedä. Samaan aikaan Leo Junker saa viestin, joka koskee viisi vuotta vanhaa, selvittämätöntä murhaa. Kaikki sujuukin hyvin, kunnes johtolangat alkavat viitata Tukholman poliisiin. Viestin lähettäjä on Leon entinen paras ystävä ja nykyinen pahin vihamies. Pitkään piileskellyt taparikollinen astuu esiin eikä siitä seuraa mitään hyvää. Edes hänelle itselleen. Ajat ovat levottomat.
Christoffer Carlsson (s. 1985) on koulutukseltaan kriminologian tohtori. Rikoskirjailijana hän debytoi 24-vuotiaana romaanilla Tapaus Vincent Franke (suom. Johnny Kniga, 2011).
Voimat on Leo Junker -sarjan päättävä rikosromaani, sen neljäs kritiikin ja lukijoiden ylistämä osa, joista ensimmäinen, Varjot, palkittiin Ruotisissa Vuoden parhaana rikosromaanina.
Huom! Kirja ilmestyy myös e-kirjana ja mp3-äänikirjana.


Artikkeleita ja kirjallisuutta
Arvosteluja

Tapaus Vincent Franke. Johnny Kniga 2011.
- Kirjavinkit 6.9.2011.
- Turun Sanomat 12.8.2011 Katariina Norontaus.
- Ruumiin kulttuuri 3/2011 Jarkko Karppinen,

Varjot. Johnny Kniga, 2014.
- Mummo matkalla -blogi 6.10.2014.
- Kirjavinkit 19.10.2014.
- Ruumiin kulttuuri 4/2014. Mika Kähkönen.Internet

- #Kirja - Christoffer Carlsson.
- Johnny Kniga.
- Piratförlaget - Christoffer Carlsson.
- Piratförlaget - Fakta om Christoffer Carlsson
- Christoffer Carlsson Twitterissä.