Sisällön alkuun
Menu

Jørgen Brekke

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Tammikuussa 2014 ilmestyi Jørgen Brekken toinen dekkari Uneton uutena Tasku-Kniga-pokkaripainoksena.


Maaliskuussa 2013 ilmestyi suomeksi Jørgen Brekken odotettu toinen dekkari Uneton.
Kirja lunasti odotukset.  Oli jälleen monitasoinen ja  vetävä dekkari.

Syksyllä 2011 ilmestyi suomeksi norjalaisen Jørgen Brekken esikoisdekkari Armon piiri.
Erinomainen esikoinen.
Armon piiri ilmestyi uutena pokkaripainoksena
tammikuussa 2013.

Jørgen Brekken kirjojen suomalainen kustantaja on
Johnny Kniga (WSOY).


- Jørgen Brekke - Suksses før noen har lest han


 
DekkariNetti (tuusimaa) TwitterissäTornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä


Norjalaiskirjailija Jørgen Brekke (s. 1968)  varttui Hortenissa Oslovuonon rannalla.  Brekke opiskeli Norjan teknis-luonnontieteellssä yliopistossa. Valmisttuttuaan hän asettui asumaan Trondheimiin, jossa hän asuu edelleenkin vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Brekke on koulutukseltaan opettaja, mutta viime vuodet hän on työskennellkyt freelance-journalistina. Jørgen Brekke on uuden pohjoismaisen jännityskirjallisuuden kärkinimiä.
Brekken esikoisromaani Nådens omkring (suom. Armon piiri, 2011) oli ilmestyttyään vuonna 2011 kirjallinen tapahtuma Norjassa: käsikirjoitus julkaistiin ennätysvauhdissa. Heti ilmestyttyään kirja nousi Norjassa myyntilistan kärkeen ja se on saanut runsaasti kehuja kriitikoilta.  Armon piiri on valloittanut läntisen maailman Yhdysvaltoja myöten, ja se oli arvostelumenestys myös Suomessa.
Vuonna 2012 ilmesty Norjassa Brekken toinen dekkari Drømmeløs. Kirja ilmestyi suomeks 2013 nimellä Uneton.  Upea kirja on myös tämä toinen dekkari.

Teokset

Rikosromaanit

Nådens omskrets, 2011.  (suom. Armon piiri, 2011).
Drømmeløs, 2012.  (suom. Uneton, 2013).
Menneskets natur.  2013.

Suomennokset

Armon piiri.
Alkuteos: Nådens omskrets, 2011.  Suom. Katriina Huttunen.
Johnny Kniga 2011.
ISBN 978-951-0-38242-4 (sid.)  33 e.   Ilm. 10/2011.  
Uusi pokkaripainos ilmestyi 1/2013.

Esikoisteos ja ensimmäinen suomennos!!
Armon piiri ei mässäile väkivallan, tekniikan tai seksin kuvauksilla. Se liikkuu sujuvasti aikatasoissa - 1500-luvulla ja nykyajassa. Se esittelee lukijoille amerikkalaisen etsivä Felicia Stonen sekä norjalaisen komisario Odd Singsakerin, joka toipuu aivokasvainleikkauksesta. Kirjan prologissa pieni poika kokee murhaajan tulon ja äitinsä mestauksen, yrittää paeta, mutta ei pääse tappajalta karkuun. Tämän jälkeen kuvataan kerjäläismunkin paluuta kotikonnuilleen vuonna 1528, mukanaan viiksenleikkaajan veitsikokoelma. Felicia Stone tulee mukaan, kun elokuussa 2010 Virginian Richmondissa sijaitsevan Edgar Allan Poe -museon johtaja löytyy nyljettynä. Kun kuukautta myöhemmin Trondheimin Gunnerus-kirjastossa tapahtuu samanlainen murha, astuu Odd Singsaker mukaan kuvaan. Kirjaston suurin aarre on 1500-luvulta peräisin oleva Johanneksen kirja, eräänlainen anatomian oppikirja, jonka on laatinut uskonpuhdistuksen aikaan toiminut kerjäläismunkki. Varsin epäsovinnainen virginialainen keräilijä haluaisi ostaa kirjan, ja sitä tutkittaessa paljastuu, että sen pergamentit ovat ihmisen nahasta tehtyjä. Ihmisiä mestataan ja nyljetään vielä lisää...
Ilmestyttyään tammikuussa 2011 Jørgen Breggen esikoisteos nousi välittömästi Norjassa myyntilistojen kärkeen ja sen oikeudet myytiin jo ennen kirjan ilmestymistä kahdeksaan maahan.
Huom!!   Alun takkuilun jälkeen  kirja vei mennessään.  Hienoa, että Norjasta löytyy aina vaan uusia upeita dekkaristeja. Kirjaa lukiessa oli pakko käydä tuon tuostakin netissä hakemassa taustatietoa. Käännöstulokkaiden kärkeä.

Uneton.
Alkuteos: Drømmeløs, 2012.  Suom. Päivi Kivelä.
Johnny Kniga 2013.
ISBN 978-951-0-39521-9 (sid.)   Ilm. 3/2013. 
Uusi Tasku-Kniga-pokkaripainos ilm. 1/2014.

Trondheim 2011. Nainen löydetään lumen hautaamana. Ruumiin päälle on jätetty antiikkinen soittorasia. Tapausta tutkiva Odd Singsaker kuuntelee vanhaa kehtolaulua, ja murhaaja etsii sille täydellistä tulkitsijaa.Trondheim 1767. Poliisimestari selvittää kuolleen trubaduurin tapausta, vaikka kaupungin asukkaat soisivat hänen mieluummin käyttävän aikansa ilotyttö- tai edes puhtaanapitoongelmien ratkaisemiseen.Uneton 2013. Jørgen Brekke pyörittää suvereenisti tavaramerkikseen vielä muodostuvaa kahden aikatason mysteeriä. Uneton on älykkyydessään viihdyttävää, tyylikästä jännitystä, jonka henkilöissä on kylliksi outoutta ollakseen kiehtovia ja arkisuutta ollakseen aitoja. Mukana on myös ripaus romantiikkaa ja - ikävä kyllä - myös ryppyjä rakkaudessa.Brekken esikoisromaani Armon piiri on valloittanut läntisen maailman Yhdysvaltoja myöten. Liitymme joukkoon ja veikkaamme, että uuden kymmenluvun suuri dekkarinimi on löytynyt.
Kirja oli kerrassaan loistava.  Hienoa, että saadaan Uneton suomeksi.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.Artikkeleita ja kirjallisuutta

Jørgen Brekke Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2011.

Arvosteluja


Internet

- Jørgen Brekke - Suksses før noen har lest han.
- Gyldendal - Jørgen Brekke.
- Johnny Kniga -  Jørgen Brekke.
- Wikipedia - Jørgen Brekke.

Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2013 Terttu Uusimaa