Sisällön alkuun
Menu

 

Stephen Booth

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Syyskuussa 2019 ilmestyi Stephen Boothin hienon ja aina yhtä kiinnostavan Peak District -sarjan 12. suomennos Kuoleman salaisuudet.
 bbbb

Syyskuussa 2018 ilmestyi Stephen Boothin upean
Peak District -sarjan 11. suomennos Umpikuja.
bbbb

Syyskuussa 2017 ilmestyi Stephen Boothin loistavan
Peak District -sarjan kymmenes suomennettu kirja
Kirstujen silta.  Hieno sarja, aina yhtä odotettu.
bbbb

Syyskuussa 2016 ilmestyi Stephen Boothin loistavan
Peak District -sarjan yhdeksäs suomennos   Vedenpaisumuksen aikaan. Hieno sarja.


Lokakuussa 2015 ilmestyi Stephen Boothilta kahdeksas dekkarisuomennos Nummi palaa.
Kirja on kaikkiaan 12. Peak District -sarjan kirja.
Upea sarja...


Lokakuussa 2013 ilmestyi suomeksi Stephen Boothin seitsemäs suomennettu Peak District -sarjan kirja
Kadonnut joki.


Eslokuussa 2009 ilmestyi Stephen Boothilta
kuudes suomennettu dekkari  Kuolon paikka.

Stephen Boothin kirjojen suomalainen
kustantaja on Blue Moon.

bbbb


www.stephen-booth.com

Blue Moon - Stephen Booth.

Stephen Booth Twitter.

Stephen Booth Facebook.


Tornion kaupunginkirjasto


 

Elämä

Stephen Booth (s. 1951 Lancashiressä Burnleyssä) oli yli neljännesvuosisadan toimittajana sanoma- ja aikakauslehdissä ja työskenteli myös radiolle. Viimeksi hän toimi Pohjois-Englannissa ilmestyvän paikallislehtiryhmän varapäätoimittajana, kunnes romaaniensa menestyksen rohkaisemana ryhtyi päätoimiseksi kirjailijaksi. Hänen eksoottisena harrastuksenaan on kantakirjavuohien kasvatus. Booth asuu tällä hetkellä
Nottinghamshiressä.
Musta koira (Black Dog, 2000) oli Stephen Boothin kiitetty esikoisromaani, joka on jo ilmestynyt englanniksi myös Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa ja on jo ilmestynyt käännöksinä useissa Euroopan maissa ja Japanissa. Sarjan toinen osa Dancing with Virgins (suom. Neitseiden tanssi, 2003) ilmestyi toukokuussa 2001.Peak District -sarjan kymmenes suomennos Kirstujen silta ilmestyi syyskuussa 2017. Hienoa, että sarjan suomentaminen jatkuu. Kiitos siitä kuuluu loistavalle Blue Moon -kustantamolle.
Musta koira ja Neitseiden tanssi saivat peräkkäisinä vuosina Yhdysvalloissa Barry -lukijapalkinnon vuoden parhaana brittiläisenä rikosromaanina. Neitseiden tanssi oli Britanniassa Kultatikari -palkinnon viiden listalla, ja Independent - sanomalehti nimesi sen vuoden parhaaksi rikosromaaniksi. Boothin uusin dekkari, Bood on the Tongue, jatkaa menestystä. Toivottavasti saadaan sekin pian suomeksi. Booth on sijoittanut romaaninsa kotiseudulleen Pohjois-Englantiin, Derbyshiren Peak Districtiin, jossa urbanisoituminen ja maaseutu törmäävät toisiinsa niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Stephen Boothin kirjojen päähenkilöt ovat nuoret rikoskonstaapelit Ben Cooper ja
Diane Fry. Cooper on seudun omia poikia, sankaripoliisin poika ja Fry on kunnianhimoinen kaupungilaistyttö Birminghamista.
Reginald Hill (Yorkshiren etsivien luoja) on sanonut, että Stephen Boothin Musta koira upottaa hampaansa lukijaan eikä päästä irti.
Omasta puolestani voin sanoa, että Boothin kirjat ovat loistavia ja vangitsevia kirjoja. Aikaa lukemiseen on syytä varata, sillä niitä ei voi kertakaikkiaan laskea käsistään.


Teokset

Peak District -sarja
 

Black Dog, 2000. (suom. Musta koira, 2001).
Dancing with the virgins, 2001. (suom. Neitseiden tanssi, 2003).
Blood on the Tongue, 2002. (suom. Jääkylmät jäljet, 2004).
Blind to the bones. 2003. (suom. Ei metsää puilta, 2006).
One last breath. 2004.  (suom. Henkäys vain, 2008).
The dead place. 2005.  (suom. Kuolon paikka, 2009).
Scared To Live. 2006.
Dying to Sin. 2007.
The Kill Call.  2009.
Lost River. 2010.  (suom. Kadonnut joki, 2013).
The Devil's Edge.  2011.
Dead and Buried. 2012. (suom. Nummi palaa, 2015).
Alreade Dead. 2013. (suom. Vedenpaisumuksen aikaan, 2016).
The Corpse Bridge, 2014. (suom. Kirstujen silta, 2017).
The Murder Road, 2015. (suom. Umpikuja, 2018).
Secrets of Death. 2016. (suom. Kuoleman salaisuudet, 2019).
Dead in the Dark. 2017.

Claws. Novelleja. 2007.

Suomennokset

Musta koira.
Alkuteos: Black Dog, 2000. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon Kirjat 2001.
ISBN 952-5410-01-3 (sid.) 167,-. Ilmestyi 8/2001.
2. p. ilm. 2004 pokkaripainoksena.

Peak District -sarja 1.
Pohjois-Englannin turistien suosimalla Peak Districtin vuoristoseudulla kuumana kesänä teinityttö katoaa. Laura Vernon kiinnosti miehiä ja miehet kiinnostivat Lauraa. Vanha Harry Dickinson mustine labradorinnoutajineen löysi ruumiin, mutta miksi hän on niin vastahakoinen auttamaan poliisia? Mitä kaikki tietävätkään Vernonin perheestä?
Nuori konstaapeli Ben Cooper on oman kylän poika, tuntee jokaisen mutta hänenkin aavistuksensa saattavat johtaa väärille jäljille. Kunnianhimoinen konstaapeli Diane Fry, suurkaupungin tyttö, siirretään juttua tutkimaan. Ben ja Diane huomaavat joutuvansa selvittelemään paitsi rikosta, omia ongelmiaan ja keskinäisiä suhteitaan.
Musta koira on Stephen Boothin esikoisromaani, joka on menestynyt
Britanniassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja tulossa käännöksenä useissa
Euroopan maissa ja Japanissa.

Neitseiden tanssi.
Alkuteos: Dancing with the virgins, 2001. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2003.
ISBN 952-5410-2 (sid.) 29 e. Ilm. 3/2003..
2. p. 2005 pokkaripainoksena.

Peak District -sarja 2.
Boothin esikoisteoksesta, Musta koira, tutut konstaapelit Ben Cooper ja ylikonstaapeli Diane Fry ovat jälleen mukana selvittämässä tapausta, jossa Yhdeksäksi neitseeksi kutsutusta kivikehästä on löytynyt nuoren naisen ruumis, jonka raajat on aseteltu tanssiasentoon. Hieman aiemmin nummella on hyökätty toisen naisen kimppuun ja viillelty häntä pahasti.

Jääkylmät jäljet.
Alkuteos Blood on the Tongue, 2002. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2004.
ISBN 952-5410-17-X. (sid.) Ilm 6/2004.

Peak District -sarja 3.
Pohjois-Englannin jylhän Peak Districtin keskitalvi voi olla kylmä ja luminen. Stephen Boothin aiemmista teoksista tutut konstaapeli Ben Cooper ja ylikonstaapeli Diane Fry työyhteisöineen joutuvatkin selvittämään miksi hangesta löytyy kaksi vainajaa: Nuori nainen paleltuu sodanaikaisen lentokoneen hylyn lähelle, ja lumiaura kolhii tienoheen heitettyä miestä. Cooper kiinnostuu Fryn mielestä kohtuuttomaman paljon myös talvella 1945 tapahtuneesta pommikoneen maahansyöksystä. Alkaa kuitenkin yhä vahvemmin näyttää siltä, että sodanaikaisilla ja uusilla tapauksilla on yhteytensä. Jääkylmissä jäljissä talvenkohmeinen Peak District ja sen ihmiset ovat yhtä eläviä kuin kesäaikana Mustasa koirassa (2001) ja Neitseiden tanssissa (2003).

Ei metsää puilta.
Alkuteos: Blind to the Bones, 2003. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2006.
ISBN 952-5410-36-6 (sid.) 29 e. Ilm. 8/2006.

Peak District -sarja 4.
Kaksi vuotta sitten Emma Renshaw lähti yliopistosta pääsiäislomalle, mutta vanhemmat odottivat turhaan. He elävät yhä kuin kadonnut tytär ilmaantuisi kotiin minä hetkenä hyvänsä. Sitten pimeällä nummella lyödään kuoliaaksi nuori mies samasta kylästä. Konstaapeli Ben Cooper ja ylikonstaapeli Diane Fry huomaavat, että kylän salaisuuksia kaivellessa törmää yhden suurperheen muodostamaan hiljaisuuden muuriin. Syrjäkylässä on sukupolvien taakse ulottuvat varjonsa ja sisäiset suhteensa, joita ei ulkopuolisille paljasteta. Poliisien työyhteisö on toimiva, mutta Cooperin ja Fryn jännitteinen suhde kipinöi jälleen, kun myös Fryn menneisyys tulee läsnäolevaksi.
Stephen Boothin teoksille on ominaista Peak Districtin ja sen ihmisten vivahteikas kuvaus rakennemuutosten myllerryksessä.
Stephen Boothin neljäs romaani ja neljäs suomennos. Loistavia kirjoja kaikki.

Henkays vain.
Alkuteos: One last breath, 2004. Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2008.
ISBN 978-952-5410-47-1 (sid.) 29 e. Ilm. 6/2008.
Uusi pokkaripainos ilm. syksyllä 2011.

Peak District -sarja 5.
Peak District -sarjan viidennessä osassa kaivaudutaan syvälle monessa mielessä. Mansell Quinn vapautuu vankilasta kärsittyään murhasta maksimirangaistuksen. Quinn katoaa, hänen vankilavuosien aikana etääntynyt perheensä ja entinen lähipiirinsä huomaavat olevansa vaarassa. Stephen Boothin aiemmista kirjoista tuttu eriparinen kaksikko, konstaapeli Ben Cooper ja ylikonstaapeli Diane Fry, tutkivat tapausta, ja puolentoista vuosikymmenen takaisen aluperäisen jutun papereihin tutustuva Cooper havaitsee voivansa itsekin olla Quinnin listalla. Mutta oliko ja onko Quinn todella syyllinen? Ja missä hän piileksii? Ehkä valtavassa luolastossa, joka ulottuu syvälle vuoren uumeniin ja jonka menneisyydestä paikkakunnalla elää karmivia tarinoita.
Boothilta Peak District -sarjan viides teos. Aivan loistavia kirjoja.

Kuolon paikka.
Alkuteos: The dead place, 2005.  Suom. Risto Raitio.
Blue Moon 2009.
ISBN 978-952-5410-53-2 (sid.)   30 e.   Ilm. 8/2009.  

Peak District -sarja 6.
Poliisille tulee puheluita, joissa kerrotaan pian tapahtuvasta murhasta.  Kun nainen katoaa jäljettömiin pysäköintitalosta, ylikonstaapeli Diane Fry aavistaa, että soittaja on tosissaan.  Konstaapeli Ben Cooper hakee henkilöllisyyttä naiselle, jonka jäännökset on löydetty metsiköstä Edendalen ulkopuolella.  Mutta tunnistaminen avaa uusia kysymyksiä.  Kuka onkaan maannut kenen arkussa? Mitä hautaustoimistossa tapahtuu?  Fryn ja Cooperin tutkimat tapaukset alkavat kietoutua yhteen, eivätkä avoimet kysymykset siitä ainakaan vähene.  Mikä on tuntemattoman soittajan mainitsema kuolon paikka?  Mitä siellä on tapahtunut? Ja ennen kaikkea mitä tapahtuu, jos soittaja toteuttaa uhkauksensa.
Kuolon pakka on Stephen kuudes romaani ja kuudes suomennos.  Erinomaisia kirjoja.

Kadonnut joki.
Alkuteos: Lost River, 2010.  Suom. Raimo Salokangas.
Blue Moon 2013.
ISBN 978-952-541075-4 (sid.)   Ilm. 9/2013. 

Peak District -sarja 7.
Konstaapeli Ben Cooper sattuu olemaan paikalla, kun pikkutyttö hukkuu jokeen turistien suosimassa luonnonkauniissa Dovedalessa. Ylikonstaapeli Diane Fry taas joutuu kohtaamaan menneisyytensä kipeän asian, kun hänen vuosien takaisesta raiskauksestaan on löytynyt uusi DNA-osuma. Fry saa vapaata mennäkseen Birminghamiin, jossa hän tapaa monia vanhoja tuttuja: kasvatusvanhempansa Jimin ja Alicen, näiden adoptiopojan Vincen - ja sisarensa Angien, joka silloin kauan sitten lähti Jimin ja Alicen luota ja oli vuosikaudet teillä tietymättömillä. Fryn entisellä työparilla, eläköityneellä ja salamyhkäisyyteen taipuvaisella Andy Kewleyllä on tietoa, jota hän paljastaa vain vähin erin. Miksi Fry raiskattiin? - Cooper tutustuu hukkuneen Emily Nieldin perheeseen: supermarketin johtajana työskentelevään isään, maailmansa tiukassa järjestyksessä pitävään äitiin, tietokonepelin virtuaalimaailmaan uppoutuneeseen Alex-veljeen - ja pois lähteneeseen isoonsiskoon. Mitä Cooper voi päätellä pienistä vihjeistä? Oliko Emilyn kuolema sittenkään onnettomuus? Jos ei, mitä taustalta löytyy?
Stephen Boothin romaanit sijoittuvat Peak Districtin kansallispuiston alueelle ja ympäristöön, tällä kertaa luonnonkauniiseen jokilaaksoon ja huokoiselle karstimaalle.  Dian Fryn paluu Birminghamin suurkaupunkiin tuon mukaan uuden miljöön, jota Booth kuvaa samalla instensiteetillä kuin maaseutua ja pikkukaupunkeja.
Loistavia kirjoja....

Nummi palaa.
Alkuteos: Dead and Buried, 2012. Suom. Raimo Salokangas.
Blue Moon 2015.
ISBN 978-952-5410-84-6 (sid.)  Ilm. 10/2015. 

Peak District -sarja 8.
Peak Districtin luonnonsuojelualueen nummet ovat kuivia ja herkästi syttyviä - toisinaan syynä huolimattomuus, joskus tahallisuus. Nyt nummi palaa monesta paikasta, ja palojen rajoittamiseksi kamppailevat sammuttajat tekevät kiinnostavan löydön. Ja tulen uhkaamassa syrjäisessä, toimintansa lopettaneessa autiossa Light House -pubissa tapahtuu murha. Runsaan kahden vuoden takaisena jouluna lähistöllä katosi jäljettömiin turistipariskunta. Rikosylikonstaapeli Ben Cooper joutuu lähinnä avustamaan pitkäaikaista työtoveriaan ylikonstaapeli Diane Fryta, jonka on vastentahtoisesti palattava suurkaupungista vierastamalleen luonnonsuojelualueelle. Mistä pariskunnan taannoisessa katoamisessa oli kysymys? Miksi uusi murha? Liittyvätkö tapaukset toisiinsa? Miksi syttyy aina vain uusia nummipaloja? Ja kaiken taustalla on Ben Cooperin yksityiselämä, joka on suurten muutosten edessä.
Kahdeksas suomennettu kirja loistavasta Peak District -sarjasta.

Vedenpaisumuksen aikaan.
Alkuteos: Already Dead. 2013. Suom. Raimo Salokangas.
Blue Moon 2016.
ISBN 978-952-541086-0  (sid.)   Ilm. 9/2016.

Peak District -sarja. 
Ylikonstaapeli Ben Cooper tutkii metsäojasta löytyneen vainajan tapausta.
Nummipalojen vaivaamaa Peak Districtin kuivaa kevättä seuraa kesä, jona sade ei tunnu lainkaan lakkaavan. Vetisestä metsäojasta löytyy kuollut mies, mutta jatkuva sade vaikeuttaa teknistä
tutkintaa ja saa joet tulvimaan yli äyräittensä, katkaisemaan maanteitä ja uhkaamaan asuinalueita. Ylikonstaapeli Ben Cooper on edellisen jutun tapahtumien vuoksi yhä pitkällä sairauslomalla, ja poliisiasemalla on miehistöpula, jota paikkaamaan joutuu jo kerran sieltä pois päässyt ylikonstaapeli Diane Fry, vastentahtoisesti tietenkin. Työtoverit ovat huolissaan eristäytyvästä Cooperista, joka kuitenkin sekaantuu tutkimuksiin, tarpeettoman syvälle, ajattelee Diane Fry. Ja taaskaan ei kaikki
ole aivan sitä, miltä päälle näyttää. Ben Cooperin paikallistuntemuksesta on jälleen hyötyä.
Vedenpaisumuksen aikaan on Stephen Boothin Peak District -sarjan yhdeksäs suomennos. Booth on palkittu ja loistava kirjailija.  Ykkössuosikkejani.

Kirstujen silta.
Alkuteos: The Corpse Bridge, 2014.  Suom. Raimo Salokangas.
Blue Moon 2017.
ISBN 978-952-7252-7252-01-7 (sid.) Ilm. 9/2017.

bbbb
Peak District -sarja 10 suomennos.
Peak Districtillä kulkee vanhoja arkkuteitä, joita syrjäkylien asukkaat vuosisatojen ajan käyttivät kuljettaakseen vainajansa hautausmaalle. Dovejoen ylittävän sillan luota löytyy ruumis, ja rikosylikonstaapeli Ben Cooper joutuu töihin. Läheisen kartanon omistavalla Manbyn jaarlilla on kehityssuunnitelmia, joihin kaikki kartanon alustalaiskylän ja lähikylien asukkaat eivät suhtaudu myötämielisesti. Joesta löytynyt ruumis ei jää ainoaksi, ja jälleen tapausten selvittämiseen tarvitaan niin seudun oman pojan Ben Cooperin paikallistuntemusta kuin ylikonstaapeli Diane Fryn kyseenalaistavaa kaupunkilaistytön asennetta.
Stephen Boothin Peak District -sarjan kymmenes suomennos. Booth on palkittu ja loistava kirjailija.  Ykkössuosikkejani.

Umpikuja.
Alkuteos: The Murder Road, 2015. Suom. Raimo Salokangas.
Blue Moon 2018.
ISBN 978-952-7252-05-5 (sid.) Ilm. 8/2018.
bbbb
Peak District -sarja 11. suomennos.
Pikkuiseen Shawheadin kylään johtaa vain yksi, sinne päättyvä tie. Kylään päästäkseen on ajettava ahtaan rautatiesillan alitse, ja sinne Mac Kelsey saa rehunjakelurekkansa jumittumaan. Ensimmäinen kylään palaaja toteaa, että ohi ei pääse ja että kuljettajaa ei näy mailla halmeilla - ja että rekan ohjaamossa on verta. Paikalle kutsutaan rikospoliisi, ja komisario Ben Cooperin ja hänen tiiminsä ensimmäinen tehtävä on löytää selvästikin rikoksen uhriksi joutunut Kelsey. Vastaan tulee vuosien takainen tuhoisa onnettomuus läheisen moottoriliikennetien levikkeellä. Liittyykö Mac Kelseyn tapaus jotenkin siihen? Millaisia salaisuuksia Shawheadin ja läheisten pikkukaupunkien asukkailla on?
Loistava sarja. 

Kuoleman salaisuudet.
Alkuteos: Secrets of Death, 2016. Suom. Raimo Salokangas.
Blue Moon 2019.
ISBN 978-952-7252-10-9 (sid.) Ilm. 8/2019.
bbbb
Peak District -sarja 12. suomennos.
Peak Districtin vaikuttavia maisemia käyvät ihailemassa miljoonat turistit. Kevään mittaan, huippusesongin lähestyessä, alueen poliisi alkaa kuitenkin huolestua vähemmän toivottavista vieraista. Kiusallisen moni itsemurhantekijä tuntuu haluavan viimeiseksi näkymäkseen Peak Districtin maiseman. Derbyshiren poliisin rikoskomisario Ben Cooper tiimeineen alkaa tutkia itsemurhien sarjaa. Löytyykö jokin kaava? Manipuloiko joku taustalla ihmisiä, jotka haluavat päättää päivänsä? Samaan aikaan rikosylikonstaapeli Diane Fry on Nottinghamissa monen kreivikunnan yhteisen vakavien rikosten yksikön jäsenenä tutkimassa murhasarjaa. Kun siihen liittyvä henkilö löytyy kuolleena Cooperin kotikentältä, Fry joutuu palaamaan vanhalle työpaikalleen Edendalen rikospoliisiin ja tekemään yhteistyötä niin Ben Cooperin kuin tämän alaisten kanssa. Vähitellen kuoleman salaisuudetalkavat avautua ja kahden tutkinnan yhteydet paljastua. 


Artikkeleita ja kirjallisuutta

Arvas, Paula: Raskaan sarjan pelaaja kanervanummella (Stephen Booth).
Ruumiin kulttuuri 2003/2, 2. 12-15.

Kettunen, Keijo: Jykeviä dekkareita Englannin nummilta (Stephen Booth).
Helsingin Sanomat 27.10.2006.


Arvosteluja

Musta koira. Blue Moon 2001.
Helsingin Sanomat 4.12.01. Pertti Avola.
Keskisuomalainen 19.8.01. Johanna Rossi.
Lapin Kansa 24.12.01 Tapio Nevala.
Ruumiin kulttuuri 3/2001. Leena Lehtolainen.
Savon Sanomat 17.10.01. Antti Nisula.

Neitseiden tanssi. Blue Boon 2003.
Ruumiin kulttuuri 2003/2. Janne Mäkelä.

Ei metsää puilta. Blue Moon 2006.
Ruumiin kulttuuri 3/2006. Leena Korsumäki.

Internet

www.stephen-booth.com

Wikipedia - Stephen Booth .

Peak District links:
Peak District National Park Authority


Bookwitch - Stephen Booth and  "the number one fan".