Sisällön alkuun
Menu

Belinda Bauer

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Kesäkuussa ilmestyi suomeksi upealta Belinda Bauerilta uusi odotettu dekkari Katkeamispiste. (The Snap, 2018) Kirja oli Man Booker Prize ehdokkaana 2018.
bbbb

Huom!
Belinda Bauer palkittiin Suomen dekkariseuran ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla. Upeata, hieno kirjailija ja loistavia dekkareita!!!
Perustelut:
"Belinda Bauer kirjoittaa vaikuttavia psykologisia jännitysromaaneja omaleimaisella tyylillä nostaen päähenkilöksi ihmisiä, jotka harvemmin saavat äänensä kuuluviin rikosromaaneissa. Bauer kirjoittaa yksittäisiä romaaneja eikä hänellä ole sarjapäähenkilöä. Häneltä on suomennettu kuusi teosta, viimeisimpänä Kauniit kuollessaan (2019, suom. Annukka Kolehmainen). Bauerin suomalainen kustantaja on Karisto."

Huhtikuussa 2019 ilmestyi loistavan brittidekkaristin Belinda Bauerin kuudes suomennettu dekkari Kauniit kuollessaan. Hienoa, että edelleen saadaan palkitun Bauerin dekkareita  suomeksi. Kiitos Karisto!!
 bbbb
 Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Huom! Belinda Bauerin v. 2018 ilmestynyt dekkari Snap oli
Man Booker Prize ehdokkaana.!! Toivottavasti saadaan pian suomeksi!!
bbbb

Maaliskuussa 2017 ilmestyi upealta kirjailijalta Belinda Bauerilta uusi ja viides dekkari Näkijä. Odotettu!!!.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
bbbb

Syyskuussa 2014 ilmestyi Belinda Bauerilta uusi suomennettu dekkari Ruumis nro 19.
Hieno juttu, loistava kirjailija!!Heinäkuussa 2013 ilmestyi suomeksi Belinda Bauerin
kolmas dekkari Kadonneet lapset. Kirja on Bauerin Exmoor-trilogian piinaavan jännittävä päätösosa. Upea ja jännittävä sarja....suosittelen...


Maaliskuussa 2012 ilmestyi Belinda Bauerilta
toinen suomennettu dekkari Tappajan katse
(Darkside, 2011).
Upeata, että saadaan uusia hyviä ulkomaisia
dekkaristeja suomeksi!!!

Belinda Bauerin kolmas dekkari Finders keepers on ilmestynyt viime vuoden 2011 lopulla. Kirja ilmestyi
suomeksi nimellä Kadonneet lapset.
Tässä arvostelu The Guardianissa.

Keväällä 2011 ilmestyi Belinda Bauerin esikoisdekkari (Blacklands, 2010) suomeksi nimellä Hautanummi.
Loistava kirja.

Belinda Bauerin suomalainen kustantaja on
Karisto.

www.belindabauer.co.uk

Karisto - Belinda Bauer.

Belinda Bauer Facebookissa


DekkariNetti (tuusimaa) TwitterissäTornion kaupunginkirjasto


Elämä

Belinda Bauer vietti lapsuutensa Englannissa ja Etelä-Afrikassa ja asuu nykyään
Walesissa.  Bauer on työskennellyt toimittajana ja käsikirjoittajana. Hänen
käsikirjoituksensa Locker Room voitti nuorille brittiläisille käsikirjoittajille tarkoitetun BAFTAn (British Academy of Film and Television Arts) Carl Foreman -palkinnon.  Bauerin esikoisteos Hautanummi (Blacklands, 2010) sai loistavan vastaanoton ja se ilmestyi suomeksi keväällä 2011.  Teos voitti arvostetun CWA:n Gold Dagger palkinnon vuoden 2010 parhaasta englanninkielisestä rikosromaanista ja Amazon Rising Stars äänestyksen. Kirjan käännösoikeudet on myyty 11 maahan. Hänen toinen dekkarinsa Tappajan katse (Darkside, 2011) ilmestyi suomeksi maaliskuussa 2012 ja sen tapahtumat sijoittuvat samoihin maisemiin kuin esikoisteos Hautanummi. Britanniassa on ilmestynyt viime vuoden 2011 lopulla Belinda Bauerin kolmas dekkari Finders keepers. Kirja ilmestyi suomeksi heinäkuussa 2013 nimellä Kadonneet lapset.
Bauer osaa kasvattaa mestarillisesti jännitystä, kauhua hipoen, ja vedota lukijan tunteisiin hienovireisin, harkituin keinoin.
Erittäin jännittäviä kirjoja.
Neljäs romaani Ruumis nro 19 sai Theakston Old Peculier Crime
Novel of the Year -palkinnon, ja Bauerin toistaiseksi suomentamaton kahdeksas romaani Snap oli pitkälistaehdokkaana Man Booker -palkinnolle. Bauerin kirjoja on käännetty 21 kielelle. 
Belinda Bauer on loistava kirjailija ja yksi suurista suosikeistani. Hienoa, että saadaan edelleen upeita dekkareita!!


Teokset

Rikosromaanit

Exmoor-trilogia

Blacklands, 2010. (suom. Hautanummi, 2011).
Darkside, 2011.  (suom. Tappajan katse, 2012).
Finders keepers, 2011.  (suom. Kadonneet lapset, 2013)

Muut rikosromaanit

Rubbernecker, 2013. (suom. Ruumis nro 19, 2014).
The facts of life and deadh, 2014. 
The Shut Eye, 2015. (suom. Näkijä, 2017).
The Beautiful Dead, 2016. (suom. Kauniit kuollessaan, 2019).
Snap, 2018. !!Man Booker Prize ehdokkas v. 2018. (suom. Katkeamispiste, 2020).

Suomennokset


Hautanummi.
Alkuteos: Blacklands, 2010.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2011.
ISBN 978-951-23-5297-5 (sid.)    Ilm. 3/2011. 

12-vuotias Steven aikoo etsiä lapsena kadonneen enonsa ruumiin, jotta äiti ja isoäiti
vihdoin uskoisivat, että eno oli yksi seudulla liikkuneen sarjamurhaajan uhreista, ja
lakkaisivat turhaan odottamasta tämän paluuta. Paikallistaakseen ruumiin Steven kirjoittaa vankilassa istuvalle murhaajalle. Viattoman teinipojan ja viekkaan psykopaatin välillä alkaa niukkasanainen, salainen kirjeenvaihto, joka johtaa arvaamattomaan piinaan…
Hautanummi on omalaatuinen, syvästi koskettava psykologinen trilleri, josta puuttuu lähes tyystin lajille tyypillinen poliisityön kuvaus. Sen sijaan tarina keskittyy traumatisoituneen perheen jännitteisiin ja kuvaa liikuttavasti etenkin Stevenin mielenliikkeitä –
isättömän ja kiusatun pojan, joka hakee äitinsä hyväksyntää uhkarohkealla
tavalla. Jännitysjuonen miljöö – sumuiset ja yksinäiset Dartmoore nummet – on
kalseudessaan klassinen ja nostaa auttamatta niskakarvat pystyyn.
Erinomainen ja erilainen dekkari.  Todella koskettava ja piinaavan jännittävä. 
Oli pakko lukea yhtä soittoa. 

Tappajan katse.
Alkuteos: Darkside, 2011.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2012.
ISBN 978-951-23-5489-4 (sid.)  36,50 e.   Ilm. 3/2012.

Sydäntalvella, pimeän ja lumipyryjen keskellä, Shipcottin kylän asukkaat ovat peloissaan
ja varuillaan. Lyhyen ajan sisällä jo useampi vanhus on löydetty murhattuna. Jonas Holly, kylän nuori poliisi on neuvoton – ja uupunut. Häneltä odotetaan näyttöä, mutta MStaudin loppuvaihetta sairastavan vaimon hoito vaatii veronsa.
Kun valkenee, ettei teon takana voi olla kukaan ulkopuolinen, ilmapiiri kiristyy vainoharhaiseksi, klaustrofobiseksi piinaksi: Tappaja on joku heistä. Mutta tunnistaako murhaajan, vaikka katsoisi häntä suoraan silmiin? Vangitseva, pihdeissä pitävä jännitysromaani yhdeltä tämän hetken kiinnostavimmalta tekijältä!

Kadonneet lapset.
Alkuteos: Finders keepers, 2012.  Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
Karisto 2013.
ISBN 978-951-23-5620-1 (sid.)   Ilm. 7/2013. 

Teini-ikäinen Jess Took jää vain hetkeksi yksin autoon, mutta se riittää sieppaajalle. Jäljelle jää vain käsin kirjoitettu lappu: ”Te ette rakasta häntä.” Sama teksti löytyy yhä uudelleen, kun lisää lapsia katoaa. Ei selityksiä, ei lunnasvaatimuksia. Keskellä pelon ilmapiiriä Jessin ikätoveri ja Bauerin aiemmista romaaneista tuttu Stephen rakastuu ensi kertaa elämässään, ja hetkeksi kaikki muu kaikkoaa – kunnes uhmakas pikkuveli asettuu sieppaajan syötiksi ja kauhun hetket alkavat.
Belinda Bauer ponnahti rikoskirjallisuuden kärkijoukkoon teoksellaan Hautanummi, joka voitti maineikkaan CWA Gold Dagger -palkinnon kaikkien aikojen ensimmäisenä esikoiskirjana. Teos myytiin yli 20 maahan ja oli arvostelumenestys kaikkialla. Viime vuonna sama taho palkitsi Bauerin hänen koko tähänastisesta tuotannostaan. Bauer osaa kasvattaa mestarillisesti jännitystä, kauhua hipoen, ja vedota lukijan tunteisiin hienovireisin, harkituin keinoin.
Kadonneet lapset on Hautanummesta alkaneen Exmoor-trilogian piinaavan jännittävä päätösosa. Sarjan toinen kirja Tappajan katse ilmestyi suomeksi keväällä 2012.
Upeita ja jännittäviä kirjoja.  Hienoa, että saadaan uusi kirja Bauerilta.

Ruumis nro 19.
Alkuteos:  The Rubbernecker, 2013.  Suom. Natsha Vilokkinen.
Karisto 2014.
ISBN 978-951-23-5763-5 (sid.)  Ilm. 9/2014. 

Auto-onnettomuuden uhri menehtyy koomaosastolla ja päätyy testamenttinsa perusteella lääketieteen laitokselle. Hänestä tulee ruumis nro 19 ja Patrick Fortin, nuoren anatomian opiskelijan, tutkimuskohde. Virallinen kuolinsyy herättää Patrickin epäilyksen, mutta
kukaan ei ota vakavasti Aspergerin syndrooman leimaamaa outoa poikaa. Patrick jatkaa itsepintaisesti ja löytää viimein muiden sivuuttaman ratkaisevan yksityiskohdan. Löytö sysää Patrickin uhkaavan ajojahdin kohteeksi ja pakottaa hänet kohtaamaan salattuja tosiasioita , joista pelo ttavimmatliittyvät yllättäen hänen omaan elämäänsä.

Kiitetyn ja omaäänisen Belinda Bauerin uutuusromaanin kerronta kuljettaa piinaavan jännittävästi rinnan kahta eri aikatasoa. Kooma-osaston kauhunhetket ja Patrickin poikkeava ajattelutapa on kuvattu hämmästyttävällä taidolla. Asperger-pojan myötä Bauer liikkuu jälleenihmismielen salaisuuksien kiehtovilla rajapinnoilla. Bauer on jännityksen mestari mutta hänellä on myös yhteiskunnallista sanottavaa. Kirjailijalla on poikkeuksellista silmää raottaa tavallisen perheen kulisseja, joiden takana nuorella ihmisellä on vaara kasvaa vinoonBelinda Bauer on toiminut tv- ja elokuvakäsikirjoittajana ja asuu Walesissa. Hän on kiistatta tämän hetken seuratuimpia dekkaristeja.
Ruumis nro 19 nousi Gold Dagger -ehdokaslistalle! Viime vuonna (2013) ilmestyi
Bauerin Exmoor-trilogian viimeinen osa Kadonneet lapset. Oli loistava...
Loistava kirjailija ja hyytävän upeita kirjoja.  Neljäs suomennos Belinda

 

Näkijä.
Alkuteos: The Shut Eye, 2015.  Suom.Annukka Kolehmainen.
Karisto 2017.
ISBN 978-951-23-6286-8 (sid.)  Ilm. 3/2017.
bbbb
Anna ja James Buckin ainoa lapsi Daniel katosi kotikadulta, kun poika oli neljän ikäinen. Danielista jäivät vain pienet jalanjäljet naapurissa olevan autokorjaamon edustalle ajetussa tuoreessa betonissa. Mitä sen jälkeen tapahtui, on mysteeri. Vuosi katoamisen jälkeen Anna on yhä sekaisin surusta, eristäytynyt omiin oloihinsa, ja vaalii jalanjälkiä kuin ainoaa aarrettaan.
Kun Anna kuulee julkkikseksi kohonneesta meediosta, näkijästä, hän tarttuu tähän
viimeisenä oljenkortenaan. Myös poliisi on meedion avusta kiinnostunut selvittäessään samoihin aikoihin Danielin kanssa kadonneen Edie-tytön tapausta. Vieläkö on toivoa lasten löytämisestä, näin pitkän ajan jälkeen? Piinaavan jännittävä juoni imaisee mukaansa, ja omaääninen, taitava kertoja onnistuu yllättämään lukijan hätkähdyttävällä tavalla.
Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Kauniit kuollessaan.
Alkuteos: The Beautiful Dead, 2016. Suom. Annukka Kolehmainen.
Karisto 2019.
ISBN 978-951-23-6530-2 (sid.)  Ilm. 4/2019.
bbbb
Rikostoimittaja Eve Singer on riippuvainen kuolemasta. Hänen on löydettävä tv-katsojille verisimmät ja groteskeimmat tapaukset, tai muuten hänet sysätään syrjään raa'assa kilpailussa media-alan työpaikoista. Kun julkisuutta janoava sarjamurhaaja tarjoaa Evelle mahdollisuutta päästä aina ensimmäisenä rikospaikalle, Eve suostuu oitis. Mutta ”kauniiseen kuolemaan” koukuttunut murhaaja on varannut Evelle hyytävässä mediaspektaakkelissa selostajan ohella toisenkin roolin...
Mestarillinen ihmismielen kuvaaja Belinda Bauer uppoutuu Kauniit kuollessaan -romaanissa pelottavan taitavasti niin stressaantuneen rikostoimittajan, Eve Singerin muistisairaan isän kuin sarjamurhaajankin ajatuksiin. .
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.

Katkeamispiste.
Alkuteos: Snap,2018. Suom. Annukka Kolehmainen.
Karisto 2020.
ISBN 978-951-1-37242-4 (sid.) Ilm. 6/2020.
bbbb
”Jack on vastuussa”, äiti sanoo ja jättää kolme lasta hajonneeseen autoon siksi aikaa, että käy soittamassa apua. Kolme vuotta myöhemmin äidin raaka murha on edelleen ratkaisematta ja Jack on sisaruksistaan yhä vastuussa - jonkun täytyy olla, kun isäkin häipyi vuosi sitten. Poliisilaitoksella on Jackin äidin murhan lisäksi ratkaisematta seutua piinaava murtosarja: rikollinen on nimetty Kultakutriksi, koska hän nukkuu uhriensa vuoteissa. Rikoksia alkaa selvittää ylikomisario John Marvel, Bauerin Näkijä-kirjasta tuttu äreä ihmisvihaaja. Myös Jack selvittää äitinsä kuolemaa omilla keinoillaan...
Belinda Bauerin Hautanummi oli ensimmäinen Gold Daggerilla palkittu esikoisteos koskaan. Bauerin kirjoja on käännetty 21 kielelle. Suomen dekkariseura palkitsi Bauerin ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla helmikuussa 2020.
- Karisto - Belinda Bauer.


Artikkeleita ja kirjallisuutta

Torppa, Tiina: Belinda Bauer murhaajan ja lapsen kengissä.
Ruumiin kulttuuri 3/2013.

Arvosteluja

Hautanummi. Karisto 2011.
- Rakkaudesta kirjoihin -blogi.

Internet

- Karisto - Belinda Bauer.
- www.belindabauer.co.uk.