Sisällön alkuun
Menu

Karin Alvtegen

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Toukokuussa 2012 ilmestyi Alvtegeniltä kuudes suomennettu kirja Todennäköinen tarina.
Kirja ei ole dekkari, mutta varmasti hieno romaani.

Maaliskuussa 2008 ilmestyy Alvtegeniltä suomeksi
viides dekkari Varjo.

Karin Alvtegen vieraili Suomessa kertomassa uudesta kirjastaan. Lue lisää WSOY-Alvtegen.

Karin Alvtegenin  neljäs suomennos
Häpeä ilmestyi lokakuussa 2006.

Loisto-pokkarina ilmestyneet Alvtegenin kirjat:
- Tuntematon. 2005.
- Petos. 2006.
- Varjo. 10/2008.
- Syyllisyys. 4/2009.


Karin Altegenin suomalainen kustantaja on
WSOY.www.karinalvtegen.com


Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varauksetElämä

Karin Alvtegen syntyi Smoolannin Huskvarnassa 1965. Hän on kirjoittanut romaanit Skuld (1998), Saknad (2000) ja Svek (2003). Suomeksi on ilmestynyt 2003 toinen dekkari Saknad. Alvtegen on toiminut Varustamo- ja Tre Kronor -televisiosarjojen käsikirjoittajana. Alvtegenin kirjoja on käännetty 17 eri kielelle. Saknad palkittiin pohjoismaisella Lasiavain-dekkaripalkinnolla 2001. Alvtegen on toisen ruotsalaisen
menestysdekkaristin, Liza Marklundin, hyvä ystävä. Marklund ja Alvtegen ovat perustaneet Blodgruppen (Veriryhmä) -nimisen keskustelukerhon, johon kuuluu kuusi ruotsalaista naisdekkaristia. Alvtegen ei ollut koskaan ajatellut ryhtyä kirjailijaksi eikä hän ollutkaan kirjoittanut mitään kaunokirjallista tekstiä ennen ensimmäistä dekkaria Skuld, joka ilmestyi vuonna 1998. Skuld syntyi surutyönä. Alvtegen kärsi masennuksesta ja paniikkihäiriöstä veljensä äkillisen kuoleman jälkeen, ja ryhtyi kirjoittamaan päästäkseen ahdistavista ajatuksista. Vaikka Altegenistä tuli oman kertomansa mukaan kirjailija vahingossa, löytyy hänen suvustaan kirjallinen esikuva: Astrid Lindgren oli Alvtegenin isotäti.
Ruotsalainen Karin Alvtegen on Skandinavian jännityskirjallisuuden huippua. Psykologisen jännityksen mestarina hän kuvaa hienosti ihmisen sisäistä maailmaa. Alvtegen on syntynyt 1965 Tukholmassa, joka on myös hänen kotipaikkansa. Hän sai Lasiavain-palkinnon Pohjoismaiden parhaasta rikosromaanista vuonna 2001 kirjallaan Tuntematon. Alvtegenin kirjoja on käännetty 23 kielelle. Niistä on parhaiten menestynyt Petos, jota on myyty yli 200 000 kappaletta ja joka on ollut listan kärkipäässä useissa maissa. Brittiläinen tuotantoyhtiö SMG on tehnyt televisiosarjan Tuntemattomasta ja aikoo filmata myös Petoksen.

Teokset


Rikosromaanit

Skuld. 1998. (suom. Syyllisyys, kevät 2006).
Saknad. 2000. (suom. Tuntematon, 2003).
Svek. 2003.
(suom. Petos, 2005).
Skam. 2005. (suom. Häpeä, 2006)
Skugga. (suom. Varjo, 2008).

Muu romaanit

En sannolik historia, 2010. (suom. Todennäköinen tarina, 2012).Suomennokset


Rikosromaanit

Tuntematon.

Alkuteos: Saknad, 2000. Suom. Jaana Nikula.
WSOY 2003. (
SaPo -sarja).
ISBN 951-0-27811-4 (sid.) 19 e. Ilm. 4/2003. Kansikuva.
2. p. ilm. Loisto -pokkarina 2005.

Sibylla Forsenström on ovela nainen. Yhteiskunnan laitapuoln kulkijan on keksittävä keinot päästäkseen joskus lämpimään kylpyyn, nukkumaan lakanoiden väliin ja syödäkseen kunnolla. Siihen kannattaa käyttää naisellisia avuja. Kun sen vielä pystyy
tekemään itseään myymättä, tuovat nämä hetket päivänpaistetta muuten kurjaan elämään. Lisäksi Sibyllalla on unelma. Kaikki romahtaa, kun Sibylla kerran on väärässä paikassa. Hän joutuu epäillyksi murhasta, sitten toisesta, kolmannesta, neljännestä.
Nyt on tulevaisuuskin menetetty menneisyyden lisäksi. Onnekseen hän törmää keskenkasvuiseen Patrikiin, joka uskoo Sibyllan syyttömyyteen. Yhdessä he ryhtyvät
etsimään oikeaa murhaajaa.

Petos.

Alkuteos: Svek, 2003. Suom. Veijo Kiuru.
WSOY 2005.
ISBN 951-0-29488-8 (sid.) 29 e. Ilm. 2/2005.

Eva ja Henrik ovat olleet naimisissa viisitoista vuotta, ja heillä on poika Axel. Avioliitto tuntuu polkevan paikoillaan, ja Eva tajuaa, että Henrikillä on toinen nainen. Kun Henrik kieltää uskottomuuden, Eva suuttuu. Epätoivon vallassa hän päättää kostaa. Samoihin aikoihin nuori Jonas valvoo sairasvuoteen ääressä. Hänen tyttöystävänsä Anna on jo kaksi vuotta maannut koomassa jouduttuaan onnettomuuteen. Koko ajan Jonas on hoitanut ja rakastanut häntä niin kuin mitään onnettomuutta ei olisi tapahtunutkaan, mutta nyt kaipuu alkaa muuttua tuskalliseksi. Anna ei herää, ei kosketa Jonasta – Anna pettää hänet. Evan ja Jonaksen, kahden toisilleen tuntemattoman ihmisen, tiet kohtaavat yllättävällä tavalla. Petos on jännittävä kuvaus siitä, miten eri tavoin ihminen voi joutua petetyksi, miten tuhoisaa se on ja miten kauaskantoisia seurauksia siitä voi olla. Mutta kuka luo petosketjun ensimmäisen lenkin? Miten uhrista tulee pettäjä? Ruotsalainen Karin Alvtegen on Skandinavian jännityskirjallisuuden huippua. Psykologisen jännityksen mestarina hän kuvaa hienosti ihmisen sisäistä maailmaa. Alvtegen on syntynyt 1965 Tukholmassa, joka on myös hänen kotipaikkansa. Hän sai Lasiavain-palkinnon Pohjoismaiden parhaasta rikosromaanista vuonna 2001 jännärillään Tuntematon.

Syyllisyys.
Alkuteos: Skuld, 1998. Suom. Jaana Nikula.
WSOY 2006. (SaPo ; 437).
ISBN 951-0-31674-1 (sid.) 22 e. Ilm. 3/2006.
2. p. ilm. Loisto-pokkarina 4/2009.

Peter Brolin istuu kahvilassa lyötynä miehenä. Suurten velkojensa takia hän on umpikujassa, ja häntä piinaavat ankarat paniikkikohtaukset. Äkkiä hänen pöytäänsä saapuu tuntematon nainen. Tulija luulee Peteriä ilmeisesti toiseksi henkilöksi, mutta ennen kuin lamaantunut Peter saa erehdyksen oikaistuksi, nainen poistuu. Pöydälle hän jättää paketin, joka Peterin on määrä toimittaa hänen miehelleen tuhannen kruunun korvausta vastaan. Paketin hätkähdyttävän sisällön takia Peter tempautuu painajaismaiseen ajojahtiin, jossa metsästetään pakkomielteistä naista. Samalla hänen on kohdattava oman menneisyytensä salat. Ruotsalainen Karin Alvtegen on psykologisen jännityksen mestari, joka kuvaa ihmmisen sisäisiä ristiriitoja pelottavan todentunteuisesti. Hän sai Lasiavain -palkinnon Pohjoismaiden parhaasta rikosromaanista vuonna 2001 jännärillään Tuntematon (suom. 2003, Loisto-pokkarina 2005). Hänen toinen dekkarinsa Petos ilmestyi v. 2004.

Häpeä.
Alkuteos: Skam, 2005. Suom. Jaana Nikula.
WSOY 2006.
ISBN 951-0-31384-X (sid.) 29 e. Ilm. 10/2006.

He ovat kaksi aivan erilaista ihmistä. Maj-Britt on pahasti ylipainoinen 55-vuotias erakko, joka on linnoittautunut asuntoonsa. Monika taas on 38-vuotias kunnianhimoinen lääkäri, joka pyrkii täyttämään elämänsä tyhjiön menestymällä työssään. Molemmilla on kuitenkin menneisyys, jonka he haluavat unohtaa.
Eräs kirje ja liikenneonnettomuus herättävät Maj-Brittin ja Monikan painajaismaiset muistot ja mullistavat heidän elämänsä. Kun he tutustuvat toisiinsa, kaikki kärjistyy. Pystyvätkö he tekemään sovinnon häpeällisen menneisyytensä kanssa? Minkälaisen uhrin se vaatii?
Häpeä on psykologisesti tarkka kuvaus pelosta, ankaran uskonnollisesta kasvatuksesta ja kielletystä seksuaalisuudesta.

Varjo.
Alkuteos: Skugga., 2007. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.
WSOY 2008.
ISBN 978-951-0-33963-3 (sid.) 30 e. Ilm. 3/2008.
2. p. ilm. Loisto-pokkarina 10/2008.

Nobel-kirjailija Axel Ragnerfeldt on saanut kaiken mitä on ikinä toivonut.  Työläisperheestä hän on ponnistanut kansakunnan kaapin päälle.  Hänen maineensa on  niin mahtava, ettei yksikään hänen lähipiirissään voi välttyä sen vaikutukselta.  Axelin varjossa elävät viskiä naukkaileva Alice-vaimo sekä isän maineella ratsastava poika Jan-Erik petetyn vaimonsa Louisen kanssa.  Yhteisvoimin he vaalivat esikuvallisen kirjailijan kirjailijan julkisivua - mutta sitten eräs yksinäinen vanhus kuolee, ja tapahtumavyöry käynnistyy.  Vanhuksen jäämistöstä löytyy nimittäin Ragnerfeldteja koskevia tietoja,jotka vihjaavat synkistä salaisuuksista, petoksesta, valheista ja kuolemasta.  Psykologisessa jännärissään Karin Alvtegen kertoo julman tarinan siitä hinnsta, jonka ihminen on valmis maksamaan kuolemattomuudestaan.
Viides suomennos Karin Alvtegeniltä. Taattua ruotsalaista laatua, hienoja kirjoja kaikki aikaisemmat.
Viides suomennos Karin Alvtegeniltä. Taattua ruotsalaista laatua, hienoja kirjoja kaikki aikaisemmat.

Muut romaanit

Todennäköinen tarina.
Alkuteos: En sannolik historia, 2010.  Suom. Laura Jänisniemi.
WSOY 2012.
ISBN 978-951-0-37945-5 (sid.)   Ilm. 5/2012. 

Ei dekkari!!!
Rikoskirjailijan uusi aluevaltaus.
Tukholmalainen pariskunta hankkii kartanon Norrlannista ja Helena pääsee toteuttamaan unelmaansa, hotellia maalla. Mutta avioliitto natisee liitoksissaan ja pian Helena on yksin kiukuttelevan teini-ikäisen tyttärensä kanssa. Eräänä päivänä asiakkaaksi saapuu Anders, liikemies, jonka elämästä on merkitys kadonnut samalla kun miljoonat ovat virranneet pankkitilille. Hän on ajanut kolarin ja tarvitsee nyt paikan, jossa voi toipua rauhassa. Kahden kolhiintuneen ihmisen kohtaaminen nostaa pintaan vanhat pettymykset, pelot ja surut, mutta hiljalleen kypsyy myös kyky hyväksyä nykyisyys, tarttua rohkeasti uuteen ja antaa elämän viedä.
Jännityksen mestari Karin Alvtegenin uusi romaani on vahva ja nautittava kertomus ihmissuhteista, ennakkoluuloista - ja lopulta myös rakkaudesta. Alvtegenin kirjat ovat loistavia.

Artikkeleita ja kirjallisuutta

Ahola, Suvi: Pahaa unta arjessa (Petos).
Helsingin Sanomat 3.4.2006 (Päivän pokkari).

Arvas, Paula: Lasiavain Varustamon skenaristille : Pohjoismaiden paras löytyi taas Ruotsista (Karin Alvtegen). Ruumiin kulttuuri 2/2001.

Kettunen, Keijo: Jännitys syntyy arkipäivästä : Karin Alvtegen viittaa kintaalla dekkarien perinteisille kaavoille.
Helsingin Sanomat 12.2.2005.

Laitila, Tiina: Erilaisen dekkarisankarin jäljillä : Karin Alvtegenin hahmoja ovat paniikkihäiriöinen lukkoseppä ja Tukholman katuja kiertävä koditon.
Helsingin Sanomat 3.8.2002.

Ravi, Reetta: Psykologista jännitystä Ruotsista.
Pohjolan Sanomat (STT) 12.2.2005.

Torppa, Tiina: "Jokaisen pitäisi mennä terapiaan" : Karin Alvtegen kuvaa henkistä väkivaltaa ja haluaa ymmärtää henkilöitään.
Ruumiin kulttuuri 2/2008.  s. 28-31.

Arvosteluja

Tuntematon. WSOY 2003.
Ruumiin kulttuuri 2/2003. Kirsi Luukkanen.

Petos. WSOY 2005.
Helsingin Sanomat 12.2.2005. Antti Majander.
Ruumiin kulttuuri 1/2005. Heikki Ollikainen.

Internet

www.karinalvtegen.com
schwedenkrimi.de - Karin Alvtegen
Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2008 Terttu Uusimaa