Sisällön alkuun
Menu

Tove Alsterdal

Dekkarikirjailijoita - Kotimaisia - Ulkomaisia

 

Elämä
Teokset
Suomennokset
Arvosteluja
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Internet

Pohjolan Sanomat 3.9.2013:
Sarrala, Hannu: Rikos kylmässä Tornionlaaksossa

Kesäkuussa 2013 ilmestyi suomeksi Tove Alsterdalin toinen dekkari Haudattu hiljaisuudessa.

Kirja on erityisen mieluinen ja kiinnostava tornionlaaksolaisille myös Suomen puolella.
Kirjan tapahtumat sijoittuvat alisesta Ruotsin Tornionlaaksosta myyttiseen Karjalaan ja
kaatuneeseen Neuvostoliittoon.
Huom! Kirja ilmestyi myös sähkökirjana.


Tove Alsterdalin esikoisdekkari Kadonneet ilmestyi suomeksi kesällä 2012.
Upea kirja.. Jälleen löyty uusi ruotsalaisdekkaristi joka kirjoittaa aivan omanlaisellaan tyylillä ja äänellä.
Huom! Kirja ilmestyi myös sähkökirjana.

Tove Alsterdalin suomalainen kustantaja on
Gummerus.Kuva: Annika Marklund.

 
www.tovealsterdal.se


 


 


Tornion kaupunginkirjasto
Aineistohaku ja varaukset


Elämä

Tove Alsterdal (s. 1960) on toimittaja, dramaturgi, käsikirjoittaja, oopperalibretisti ja kustannustoimittaja, joka on mm. toimittanut kaikki Liza Marklundin romaanit.
Alsterdal on syntynyt Malmössä, kasvanut Pohjois-Ruotsissa ja asuu nykyään Tukholmassa, jossa hän myös kirjoittaa pienessä, punaisessa tuvassa Viking Linen terminaalin vieressä.  Hänen esikoisteoksensa Kvinnorna på stranden ilmestyi 2009. Kirja ilmestyi suomeksi 2012 nimellä Kadonneet  ja toinen dekkari I tystnaden begravd ilmestyi 2012 ja suomeksi se ilmestyi kesällä 2013. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Tornionlaaksoon, Karjalaan ja Venäjälle. 

Erittäin kiinnostava ruotsalaisdekkaristi.  Ja vielä kiinnostava yhteys jälleen Pohjois-Ruotsiin ja Tornionlaaksoon.  Alsterdalin äiti on lähtöisin Ruotsin Karungista, eli toist puol Tornionjokea ihan Tornion ja Haaparannan kupeessa,  (n. 25 km) Tornio-Haaparannasta pohjoiseen. Tove Alsterdal on asunut muutaman vuoden Ruotsin Luulajassa ja on opiskellut Liza Marklundin kanssa samaan aikaan Kalixin kansankorkeakoulussa.
Haudattu hiljaisuudessa kirjassa Tove Alsterdal tavoittaa upeasti ja uskottavasti tornionjokailaaksolaisen ilmapiirin, miljöön ja hengen.. Erittäin tuttua kaikille täällä Tornionlaakossa asuville.

Teokset

Rikosromaanit

Kvinnorna på stranden, 2009. (suom. Kadonneet, 2012).
Tystnaden begravd, 2012. (suom. Haudattu hiljaisuudessa, 2013).


Suomennokset

Kadonneet.
Alkuteos: Kvinnorna på stranden, 2009.  Suom. Katariina Huttunen.
Gummerus 2012.
ISBN 978-951-20-8881-2 (sid.)   Ilm. 8/2012. 
Uusi pokkaripainos ilm. 6/2013.

Esikoisteos!!!
Kadonneet kertoo tarinan kolmesta naisesta, joiden elämä järkkyy raa'asti, kolmesta polusta, jotka tulevat risteämään siellä, minne lain käsi ei ylety. Pahuus väijyy kauniin julkisivun takana - siellä ihminen voidaan ostaa ja myydä ja siellä hän voi vaihtaa nimeään tai kuolla. Ruotsalainen Teresa herää hiekkarannalla Espanjassa ja astuu vedenrajassa kelluvan mustan miehen ruumiin päälle. Samaan aikaan samassa paikassa toinen nainen, jonka nimi vielä hetken on Mary, hiipii pimeän turvin maihin ja yrittää pysyä piilossa sekä salakuljettajilta että viranomaisilta. New Yorkissa lavastaja Ally odottaa turhaan toimittajamiestään Patrickia takaisin Pariisista, jossa tämä on ollut keräämässä aineistoa kansainvälistä ihmiskauppaa käsittelevään artikkeliin. Kun hän lähtee etsimään miestä postissa tulleen muistikirjan avulla, seuraa matka pimeimpään Eurooppaan ja hänen omaan menneisyyteensä. Kun kulissit murenevat ja Patrick tuntuu lipuvan yhä kauemmas, ei oikeus toteudu ennen kuin Ally ottaa sen omiin käsiinsä.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.


Haudattu hiljaisuudessa.
Alkuteos: Tystnaden begravd, 2012.  Suom. Katriina Huttunen.
Gummerus 2013.
ISBN 978-951-20-9106-5 (sid.)   Ilm. 6/2013.
 
Erakoitunut hiihtäjälegenda Lapp-Erik Svanberg murhataan Kivikankaan kylässä Tornionjokilaaksossa. Pietarilaisessa rappukäytävässä venäläinen mafiapomo ampuu lähimmän ystävänsä ja pakenee maasta.
Työtön toimittaja Katrine Hedstrand palaa Lontoosta Tukholmaan hoitamaan dementoituneen äitinsä asioita ja saa kuulla, että äiti on perinyt talon Kivikankaalla. Kaukana pohjoisessa paljastuu totuuksia, joista on vaiettu sukupolvien ajan.
Keskitalvi kietoo Pohjoiskalotin rautaiseen otteeseensa, ja tarinat lomittuvat toisiinsa yhä tiukemmin. Viimein ne viimein yhdistyvät Rauhalan tilan kylmien rakennusten keskellä Kivikankaalla, jossa kuolema kurkottaa vuosikymmenien takaa korjaamaan satonsa.
Haudattu hiljaisuudessa on Tove Alsterdalin toinen trilleri kehutun esikoisen, Kadonneiden, jälkeen. Kirja on tummasävyinen sukukronikka, joka kattaa koko levottoman 1900-luvun. Se ulottuu Tornionjokilaaksosta myyttiseen Karjalaan ja kaatuneeseen Neuvostoliittoon ja kertoo ihmisen halusta elää ihmisarvoista elämää.
Huom!  Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.


Artikkeleita ja kirjallisuutta
Arvosteluja

Kadonneet. Gummerus 2012.
- Kirjavinkit -blogi 2.9.2012.
- Kirsin kirjanurkka 3.11.2012.
- Savon sanomat 1.5.2013 Helena Miettinen.
- Lukutuulia -blogi 26.8.12.


Internet

- www.tovealsterdal.se.
- Wikipedia - Tove Alsterdal.
- Dn.fi 28.10.2009 - Doldisen Tove Alsterdal film- och thrilleraktuell.
- Kulturmagasinet - Kulturbloggen - Tove Alsterdal.
Tornion kaupunginkirjasto - Aineistohaku ja varaukset

©2013 Terttu Uusimaa