Elämä Vuonna 1956 syntynyt Boris Akunin on oikealta nimeltään Grigori Tshartishvili. Hän on Japaniin perehtynyt historioitsija, filologi, kriitikko, esseisti ja kääntäjä. Mishiman ja Inouen venäjäntäjä ja ulkomaiseen kirjallisuuteen erikoistuneen arvovaltaisen kirjallisuuslehden Inostrannaja literaturan toimittaja. Hän on työskennellyt myös tutkijana, kääntäjänä, esseistinä ja kirjallisuuslehtien toimittajana ja kriitikkona. Akuninin ensimmäiset salapoliisitarinat ilmestyivät vuonna 1998. "B. Akuninin kirjallinen projekti" on sarja jännitysromaaneita, jonka avaus on Asaselin salaliitto. Sen tarkoitus on ulottua kattamaan dekkarigenren jokainen lajityyppi, niin poliittinen trilleri kuin Jack the Ripper aiheinen viiltäjämysteeri. Akuninin kirjojen sankari on Erast Fandorin, jonka Akunin loi ottamalla parhaat puolet erilaisista venäläisen kirjallisuuden hahmoista. Vähitellen Erast Fandorinista tuli kuitenkin oma persoonallisuus, jonka elämää seurataan sarjassa vuosina 1876-1919. Fandorinista on tullut Venäjällä niin suosittu sankari, että nyt puhutaan jo suoranaisesta "erastomaniasta". Fandorin on yhdistelmä herrasmiestä, intellektuellia, romanttista sankari ja toiminnallista taistelijaa. Akunin on kirjoittanut neljätoista Erast Fandorin -kirjaa, joista viisi on ilmestynyt suomeksi Vuoteen 2003 mennessä sarjasta on suomennettu teokset Asaselin salaliitto (Azazel, suom. Anton Nikkilä, 2001), Turkkilainen gambiitti (Turetskij gambit, suom. Kari Klemelä, 2002), Leviatanin purjehdus (Leviafan, suom. Anton Nikkilä, 2002), Akilleen kuolema (Smert' Ahillesa, suom. Kari Klemelä, 2003) sekä Patasotilas (Pikovyj valet, suom. Anton Nikkilä, 2003). Sarjan suomentaminen jatkui 12 vuoden jälkeen kun syksyllä 2015 ilmestyi kuudes suomennos Erikoistehtäviä Into Kustannukselta ja seitsemäs suomennos Valtioneuvos ilmestyi syksyllä 2016. Erikoistehtäviä sisältää kaksi pienoisromaania, joista aiemmin on suomennettu Patasotilas (WSOY 2003) ja pienoisromaanin Somistaja vuodelta 1999. Akuninin teossarja on saanut maailmalla suurta huomiota ja sen oikeudet on myyty useimpiin Euroopan maihin. Boris Akuninin dekkarit ovat herkkua venäläisen kirjallisuuden ja historiallisen dekkareiden ystäville ja muutenkin erinomaisesti kirjoitettuja kirjoja.
Into -kustannus: Boris Akunin on yksi Venäjän luetuimpia kirjailijoita. Hänen dekkareitaan on myyty yli 25 miljoonaa kirjaa ympäri maailman. Hän syntyi Georgian tasavallassa vuonna 1956 ja on oikealta nimeltään Grigori Tšhartišvili. Akunin on Japaniin perehtynyt historioitsija, filologi, kriitikko, esseisti ja kääntäjä. Hän on kirjoittanut yksitoista Erast Fandorin -kirjaa, joista viisi on ilmestynyt suomeksi. Suomen dekkariseura myönsi vuonna 2004 Akuninille ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan Fandorin-sarjasta.
Teokset
Rikosromaanit
Teosluettelo löytyy Boris Akuninin kotisivulta. Suomennokset
Asaselin salaliitto. Alkuteos: Azazel, 1998. Suom. Anton Nikkilä. WSOY 2001. ISBN 951-0-260004-5 (sid.) 145,-. Ilmestyy 8/2001. Loisto -painos v. 2002.
 Erast Fandorin -sarja. Moskova vuonna 1876. Nuori mies lähestyy puiston penkillä istuvaa kaunista naista, pyytäen lupaa suudella tätä poskelle. Nainen kieltäytyy, ja opiskelija ampuu itsensä kuoliaaksi. Rikosetsivän apulainen Erast Petrovits Fandorin alkaa tutkia tapausta. Nuori mies paljastuu rikkaan suvun orvoksi jääneeksi vesaksi, joka on testamentannut omaisuutensa mystiselle paronittarelle. Jäljet johtavat itsekin orvon Fandorinin paperitöiden parista Lontooseen asti. Hän rakastuu puiston nuoreen naiseen, ja pääsee salaliiton jäljille. Asaselin salaliitto on samalla klassinen salapoliisitarina ja tyylitietoinen lukuromaani. Bakuninin kerronta on mozartmaisen leikkisää, ja Erast Fandorin Maigret'n tai Poirot'n veroinen hahmo, erehtyvä, kehittyvä persoona. Hänen kaartaan seurataan Bakuninin muissakin kirjoissa, jotka ovat saaneet maailmalla suurta huomiota. Asaselin salaliitto piirtää myös tarkan kuvan 1800-luvun Venäjästä, jonka kulisseissa kummittelevat terrorismi ja poliittiset juonet. Ensimmäinen suomennos Akuninilta. Turkkilainen gambiitti. Alkuteos: Turetskij gambit, 1998. Suom. Kari Klemelä. WSOY 2002. ISBN 951-0-26005-3 (sid.) 25 e. Ilm. 3/2002.
 Erast Fandorin -sarja. On vuosi 1877. Varja Suvorova, nuori, itsenäinen nainen matkustaa junalla Pietarista Bulgariaan. Hän on matkalla tapaamaan Petja Jablokovia, miestä, jonka rooli hänen elämässään on hieman epäselvä. Tähän asti nuorukainen on ollut hänen työtoverinsa ja ystävänsä - nyt hänellä on sulhasen osa. Tonavan seuduilla käydään sotaa Venäjän ja Turkin välillä. Varja joutuu vaikeuksiin, joista hänet pelastaa nuori diplomaatti Erast Petrovits Fandorin. Vähitellen salaperäinen mies osoittautuu vakoojaksi, jolla on salainen tehtävä. Esikunnassa Varja tutustuu upseereihin ja kansainvälisiin kirjeenvaihtajiin. Esikunnassa Varja myös kuulee ohimennen sotasalaisuuden . Hänet määrätään varotoimena Fandorinin sihteeriksi. Sulhanenkin joutuu arestiin epäiltynä maanpetoksesta - ei sen enemmästä eikä vähemmästä. Ja jo Asaselin salaliitosta tutut avainhahmot kummittelevat pelin taustapiruina... Erast Petrovits Fandorinin kaari jatkuu. Tämä erehtyvä, kehittyvä päähenkilö on nuoresta iästään huolimatta kokenut jo kovia mutta jatkaa silti omaperäisin ottein kansainvälisessä ilmapiirissä. Leviatanin purjehdus Alkuteos: Leviafan, 1998. Suom. Anton Nikkilä. WSOY 2002. ISBN:951-0-26001-0 (sid.) 26 e. Ilm. 9/2002. 2. p. Loisto -painos 2004.
 Erast Fandorin -sarja. Koko Pariisia kuohuttaa salaperäinen murha. Lordi Littlebyn asunnosta rue de Grenelleltä on löytynyt kymmenen ruumista, lordi itse ja koko hänen palveluskuntansa, mukaan luettuna kaksi lasta. Eletään vuotta 1878 ja tutkimuksien johdossa on komisario Gustave Gauche. Ainoa johtolanka on asuntoon jäänyt kultainen medaljonki. Se viittaa Leviatan-höyryalukseen, jonka neitsytmatkan osanottajille on etukäteen jaettu samanlaiset medaljongit. Komisario Gauche liittyy matkustajien joukkoon ja laiva lähtee kohti Intiaa. Laivalla Gauche tutustuu sattumoisin myös Erast Fandoriniin, jolla on matkustamiseen omat syynsä. Ja kuten tämä omalaatuinen diplomaatti pistävällä logiikallaan päättelee: jos murhaaja on laivalla, ruumiita saattaa tulla lisääkin... Tapahtumia aluksella seurataan myös matkustajien päiväkirjojen kautta. Niissä esittävät versionsa tapausten kulusta mm. herra Reginald Milford-Stokes sekä japanilainen aatelismies Kintaro Aono - kumpikin Gauchen epäiltyjen listan kärkipäästä. Akuninin dekkarisarja on nähnyt salaliittomysteerin ja vakoojaromaanin. Se on vienyt lukijansa sotatantereille, joen pohjaan, juonitteluihin ja kansainvälisen politiikan intrigeihin. Nyt on vuorossa Agatha Christie -tyyppinen suljetun tilan murhamysteeri. Enempää ei tarvitse sanoa - sen verran voimme paljastaa, että hovimestari ei sitä tehnyt. Kolmas suomennos Akuninilta. Akilleen kuolema. Alkuteos: Smert Ahillesa, 1998. Suom. Kari Klemelä. WSOY 2003. ISBN 951-0-26002-9 (sid.) 26 e. Ilm. 3/2003. 2. p. ilm. 2003 Loisto -painoksena.
 Erast Fandorin -sarja. Erast Petrovits Fandorin on tuskin ehtinyt saapua Moskovaan ja asettua hotelliin, kun hän saa jo kuulla kenraali Sobolevin asuvan samassa paikassa. Eikä kestä kauan, kun Sobolev löydetään huoneestaan kuolleena. Sankarimme tunsi aikoinaan kenraalin hyvin: teoksessa Turkkilainen gambiitti Akilleen nimellä tunnettu kenraali ja Fandorin taistelivat samalla puolella Turkin-Venäjän sodassa. Nyt Fandorin haistaa palaneen käryä tämän vankan ja terveen miehen äkillisessä kuolemassa. Kenraali Sobolevin heikoksi kohdaksi nimittäin tunnettiin naiset, ja Fandorinin tiedossa on jo, että kenraalin seurassa oli kuolemaa edeltäneenä iltana salaperäinen laulajatar. Erast Fandorinin tutkimusten rinnalla kulkee myyttinen tarina Ahimasista, jonka nimi tarkoittaa "vihan veljeä" ja jonka vaiheet lähenevät askel askeleelta Fandorinin tutkimuksia. Vaikka Fandorinilla on apurinaan japanilainen Masahiro Sibata, on vastassa myös armoton tappaja. Aikaisemmissa teoksissa Fandorin on seikkaillut niin salaliitto,- vakooja- kuin suljetun tilan mysteerien kimpussa. Sobolevin kuoleman arvoitus saa Akuninin käsissä edustaa palkkamurhaajadekkaria. Eikä Akunin unohda tyylitajuaan ja huumoriaan väännellessään juonta arvaamattomiin suuntiin. Patasotilas Alkuteos: Pikovyi valet, 1999. Suom. Anton Nikkilä. WSOY 2003. ISBN 951-0-26003-7 (sid.) 26 e. Ilm. 9/2003. On ilmestynyt uutena painoksena syksyllä 2015 ilmestyneessä Erikoistehtäviä kirjassa. Kustantaja on Into Kustannus.
 Erast Fandorin -sarja. Nuori Anisi Tjulpanov on varsin onneton. Hänet on alennettu moskovalaisen poliisiaseman lähetiksi, eikä rakkauselämäkään kukoista. Juuri silloin Anisi saa vietäväkseen kirjeen itse Erast Fandorinille. Anisi seuraa Fandorinia Moskovan kuvernöörin palatlsiin selvittämään hämäräperäistä kauppakirjaa, jonka allekirjoituksena on "Patasotilas". Fandorinin vihollisena häärii tällä kertaa häikäilemätön Momus. Tämä kasvoton hahmo tuskin muistaa omaa nimeään, niin monta kertaa hän on sen vaihtanut. Fandorin joutuu Anisin ja japanilaisen Masa-palvelijansa kanss kilpailemaan mestarihuijarin kanssa tämän omassa lajissa. Vaikka Fandorin on jo edennyt pitkälle urallaan, Anisi osoittaa, kuinka nuoruus voi tulla kokemuksen avuksi. Akukinin romaani on taidokkaiden käänteiden leikkiä. Erast Petrovits Fandorinin tutkimukset jatkuvat sarjan viidennessä osassa.
Erikoistehtäviä. Alkuteos: Osobyje porutsenija, 1999. (engl.) Special Assigments). Suom. Anton Nikkilä. Into Kustannus 2015. ISBN 978-952-264-449-7 (sid.) Ilm. 10/2015. Huom! Kirja sisältää kaksi pienoisromaania: The Jack of Spades and The Decorator).
 Erast Fandorin -sarja. Erikoistehtävissä herrasmiesetsivän Erast Fandorinin suurenmoiset kyvyt joutuvat koetukselle. Kirja sisältää kaksi pienoisromaania, joista "Patasotilaassa" viekas huijari Momus on kavaltanut moskovalaisilta tuhansia ruplia. Nimeään kerkeästi vaihtavan huijarin paljastaakseen Fandorinin ja hänen uuden avustajansa, Anisi Tjulpanovin, on pukeuduttava lähes yhtä moneen valeasuun. Kokoelman toisessa pienoisromaanissa "Somistajassa" Fandorin pelkää Viiltäjä Jackin murhaavan prostituoituja - tällä kertaa vuoden 1889 Moskovassa.Boris Akuninin suositut Fandorin-kirjat sijoittuvat Aleksanteri toisen valtakauden aikaiseen Moskovaan. Erikoistehtäviä esittelee värikkään kaartin henkilöhahmoja ja juonikuvioita, jotka ovat sekä yllättäviä että kekseliäitä. Boris Akunin, oikealta nimeltään Grigori Tshartisvili, syntyi Georgian tasavallassa vuonna 1956. Hän on Japaniin perehtynyt historioitsija, filologi, kriitikko, esseisti ja kääntäjä. Akunin ensimmäiset salapoliisitarinat ilmestyivät vuonna 1998. Hän on kirjoittanut yksitoista Erast Fandorin -dekkaria, joista viisi on suomennettu. Huom! Erikoistehtävien ensimmäinen pienoisromaani Paasotilas (ven.alkuteos Pikovyi valet, 1999) on aiemmin julkaistu erillisenä niteenä (WSOY 2003). Suomen dekkariseura myönsi vuonna 2004 Akuninille ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan Fandorinsarjasta. Hienoa, että saadaan Akuninia jälleen suomeksi 12 vuoden tauon jälkeen..
Valtioneuvos. Alkuteos: Statskiy sovetni,2000. Suom. Anton Nikkilä. Into 2016. ISBN 978-952-264-657-6 (sid.) Ilm. 10/2016.
 Erast Fandorin -sarja. Herrasmiessalapoliisi Erast Fandorin pidätetään epäiltynä kenraalikuvernöörin murhasta. Fandoriniksi naamioitunut murhaaja pakenee junan ikkunasta, ja Fandorin ryhtyy jäljittämään todellista tekijää puhdistaakseen nimensä. Hän saa selville, että joku korkealta tasolta vuotaa tietoja vaaralliselle terroristiryhmälle.Dekkari sijoittuu 1880-luvun Moskovaan, jossa Venäjän keisarikuntaa uhkaavat salajuonet ja vallankumoukselliset ryhmät. Boris Akunin on yksi Venäjän luetuimpia kirjailijoita. Hänen dekkareitaan on myyty yli 25 miljoonaa kirjaa ympäri maailman. Hän syntyi Georgian tasavallassa vuonna 1956 ja on oikealta nimeltään Grigori Tšhartišvili. Akunin on Japaniin perehtynyt historioitsija, filologi, kriitikko, esseisti ja kääntäjä. Hän on kirjoittanut yksitoista Erast Fandorin -kirjaa, joista viisi on ilmestynyt suomeksi. Suomen dekkariseura myönsi vuonna 2004 Akuninille ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan Fandorin-sarjasta. Erittäin kiinnostavia kirjoja... Huom! Kirja ilmestyy myös sähkökirjana.
Artikkeleita ja kirjallisuutta
Eerola, Antti: Historioitsija kirjoittaa dekkareita : Boris Akunin viihtyy 1800-luvun lopun Venäjällä. Etelä-Suomen Sanomat 23.9.2001. Hämäläinen, Timo: Murha käy kaupaksi keskiluokan Venäjällä : tiedemies Boris Akunin näki Venäjän kirjallisuudessa hyvän viihteen kokoisen aukon. Helsingin Sanomat 21.9.01 Karemaa, Outi: Mies joka rakastaa Moskovaa. Ruumiin kulttuuri 4/2001.
Rotkirch, Kristina: Venäläiset ahmivat Erast Fandorinin seikkailuja (Kirjallisuusliite). Helsingin Sanomat 30.11.2000. Tuominen, Arja-Anneli: Borin Akunin on laatuviihteen mestari Venäjällä. Kansan Uutiset 9.11.2001.
Jussi Konttinen: Dekkaristi haluaa nyt valaista Venäjän historiaa. Helsingin Sanomat, 25.10.2015, s. C 16–17.
Arvosteluja
Asaselin salaliitto. WSOY 2001. Aamulehti 6.10.01. Saara Kesävuori: Demari 25.9.01. Juhani Ruotsalo. Helsingin Sanomat 21.9.01. Hannu Marttila. Kansan Uutiset 9.11.01. Arja-Anneli Tuominen. Ruumiin kulttuuri 3/2001. Outi Karemaa. Savon Sanomat 23.8.01. Väinö Immonen. Turkkilainen gambiitti. WSOY 2002. Etelä-Saimaa ?.2002. Jarmo Papinniemi. Helsingin Sanomat 28.6.02 Hannu Marttila. Ilkka 26.7.02. Leena Tuomela. Kansan Uutiset 24.5.02. Arja-Anneli Tuominen. Ruumiin kulttuuri 2/2002. Keijo Kettunen. Savon Sanomat 4.4.02. Väinö Immonen. Turun Sanomat 26.4.02. Pertti T. Jokinen. Leviatanin purjehdus. WSOY 2002. Kansan Uutiset 25.10.02. Arja-Anneli Tuominen. Ruumiin kulttuuri 4/2002. Risto Raitio. Akilleen kuolema. WSOY 2003. Aamulehti 29.6.03 Ari Haasio. Ruumiin kulttuuri 2003/2. Janne Mäkelä. Patasotilas. WSOY 2003. Helsingin Sanomat 14.12.03. Hannu Marttila. Ruumiin kulttuuri 1/2004, Asko Alanen.
Internet
Into Kustannus - Boris Akunin.
Boris Akunin - welcome to the official website .
Wikipedia - Boris Akunin (suom.).
Wikipedia - Boris Akunin .
http://www.akunin.ru
Krimi couch : Boris Akunin.
Boris Akunin: the Evil Spirit or Good Luck of Modern Russian Fiction?
|